Lentoliikenne palautunut normaaliksi Atatürkissa – "Mikään tuskin muuttuu turvajärjestelyissä"

Istanbulissa Atatürkin lentokentällä liikenne on palautunut normaaliksi vain muutama päivä iskun jälkeen. 

Kenttä avattiin käyttöön jo muutama tunti iskun jälkeen. Ikkunoissa olevat luodinjäljet ja katon veritahrat muistuttavat kuitenkin parin päivän takaisesta iskusta, jossa kuoli 43 ihmistä. 

Liikenne kulkee pääosin normaalisti, vaikka kentällä matkustaneet ovatkin kertoneet ruuhkista kentillä. 

Pääministeri Binali Yildirim on luvannut, että kentän turvallisuutta parannetaan ja että kentälle sijoitetaan erikoisvalmennettuja joukkoja. Turkin viranomaiset ovat kiitelleet lentokentän vartijoiden toimintaa, sillä nämä onnistuivat estämään lisäuhreja. Yksi hyökkääjistä kuoli ainakin kentän vartijan luoteihin. 

Kentällä työskentelevä vartija epäili, että luvatut lisävartijat eivät tule paikalle. 

– Mikään ei muutu. Se, mitä tapahtui, kuvastaa Turkin nykyistä tilaa, sanoi nimettömänä puhunut vartija. 

Myös uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan kentällä ei näy merkkejä siitä, että turvallisuusjärjestelyitä olisi kiristetty.  

Uutiskanava al-Jazeera taas raportoi, että kentällä olisi kulkenut ainakin jonkin verran raskaasti aseistettuja vartijoita. 

Istanbulissa 41 kuollutta ja 239 haavoittunutta 1:49

Turkin tiedustelu varoitti iskuista jo etukäteen 

Kolme itsemurhapommittajaa iski Atatürkin kentälle tiistai-iltana.  
Turkin hallituksen mukaan näyttää siltä, että äärijärjestö Isis on tiistaisen iskun takana. Turkin mukaan iskun tekijät olisivat tulleet Venäjältä ja Keski-Aasiasta. Hallitus ei ole kuitenkaan kertonut tarkempia tietoja tekijöistä. Mikään taho ei ole ottanut vastuuta iskusta. 

Turkkilaisen median mukaan maan tiedustelupalvelu olisi varoittanut hallitusta iskun vaarasta kentällä jo kolme viikkoa ennen iskua. Asiasta kertoi muun muassa Hürriyet Daily News. 

Turkissa on ollut useita terrori-iskuja kuluneena vuotena.  

Turkkia on toistuvasti syytetty siitä, että se on antanut Isisin operoida maaperällään vapaasti ja sallinut taistelijoiden kulun rajan yli Syyriaan. Viime vuonna maa alkoi kuitenkin tiukentaa Isisin vastaisia toimiaan, minkä osa analyytikoista arvioi voineen olla iskun motiivi.  

– Turkki on estänyt ulkomaalaisten taistelijoiden virtaa. Turkki on myös osa Isisin vastaista koalitiota, joka sallii hyökkäyksen Isisiä vastaan maaperältään. On siksi useita syitä, miksi Isis voisi hyökätä Turkkia vastaan, sanoi tiedustelujohtaja John O.Brennan New York Timesin mukaan. 

Lue myös:

    Uusimmat