Lentohenkilökunnan turvaohjeista yksi on äärimmäisen tärkeä – "Saattaa olla vain 60 sekuntia aikaa"

Tiesitkö sinä nämä asiat lentomatkustamisesta? 10 yllättävää faktaa lentämisestä 0:50
KATSO MYÖS: Tiesitkö nämä asiat lentomatkustamisesta? 10 yllättävää faktaa!

Hätätilanteessa sinusta itsestäsi tulee helposti autettava, jos et pidä ensin huolta itsestäsi.

Lentokoneen turvaohjeistuksessa painotetaan voimakkaasti varsinkin yhtä asiaa: hätätilanteessa laita maski aina ensiksi itsellesi, ennen kuin autat muita.

Ohje tuntuu tavallaan melko itsestään selvältä, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi juuri tämä tieto koetetaan iskostaa lentomatkustajiin ja mitä tapahtuisi, jos toimisit ohjeiden vastaisesti?

Vanhempi ei voi auttaa lapsiaan tajuttomana

Moni lapsen kanssa matkustanut on varmasti pohtinut, että ylimääräisestä 30 sekunnista ei ole varmastikaan haittaa, jos happimaskin asettaa ensiksi lapselle ja sitten vasta itselleen. Mikä voisi mennä vikaan?

– Suoraan sanottuna lentoyhtiöt haluavat vanhempien asettavan happinaamarinsa ensin itselleen, koska he eivät halua konetta täynnä tajuttomia vanhempia ja valvomattomia taaperoita, matkailuasiantuntija Angus Kidman Finderiltä kommentoi News.com.au-sivustolle.

Kidmanin mukaan lentoyhtiöt haluavat varmistaa, että vanhemmat laittavat happimaskit ensin itselleen, jotta he voivat auttaa asettamaan sellaiset myös lapsilleen.

Vaikka lentohenkilökunta auttaa Kidmanin mukaan myös maskien asettamisessa, sillä ne voivat hämmentää stressaavassa tilanteessa, on heillä myös muita tärkeitä turvallisuustehtäviä kontollaan.

– Korkeammissa korkeuksissa saattaa olla vain 60 sekuntia aikaa siitä, kun maski tippuu, siihen, että henkinen kapasiteettisi heikentyy hapenpuutteen vuoksi ja muiden auttamisesta tulee haastavaa, Kidman selittää.

Kidmanin mukaan on suhteellisen harvinaista, että happimaskeja tarvitaan, mutta niitäkin tilanteita on.

Toimintakyky häviää nopeasti

Paineiden pudotessa matkustamossa hapenpuute ilman happimaskia saa ihmisen nopeasti menettämään kykynsä tunnistaa kasvoja tai muotoja ja lopulta ihminen menettää tajuntansa.

Alla olevalla YouTube-videolla yhdysvaltalainen insinööri Destin Sandlin sulkeutuu astronautin kanssa erityiseen kammioon selvittääkseen, mitä tapahtuu, jos maskia ei laita kasvoilleen.

Juttu jatkuu videon alla.

Kokeilu järjestettiin noin 7600 metrin korkeudessa, useimmat lentoyhtiöiden koneet lentävät noin 10 600 metrissä. Muutaman minuutin kuluttua Sandlin alkaa menettää aivotoimintaansa, eikä pysty enää tunnistamaan perusmuotoja.

Sandlin alkaa kärsiä hypoksiasta, eli hapen niukkuudesta kudoksissa. Pian mies ei pysty enää edes puhumaan saatika laittamaan maskia kasvoilleen, vaan jonkun pitää tehdä se hänen puolestaan. Kun maski oli asetettu Sandlinin kasvoille, hetken päästä hän pystyi taas erottamaan muotoja normaalisti.

– Katso tuota. Tuo tuossa todistaa, kuinka paljon hän on jo toipunut hypoksiasta, ilmailufysiologian asiantuntija Randy Woodard toteaa videolla.

Sandlin selittää videolla, että juuri tämän takia maskin laittaminen ensiksi itselleen on niin tärkeää.

– Voin kertoa sinulle, että jos Susan ei olisi ollut siellä ja laittanut maskiasi takaisin, olisit kuollut, Woodard toteaa Sandlinille.

Katso myös: Voisiko lentäminen näyttää tulevaisuudessa tältä? Innokkaan harrastajan visiossa lentokone on valtava viihdekeskus

Lähde: News.com.au

Lue myös:

    Uusimmat