Itsekäs vai sosiaalinen? Psykologit kertovat, mitä paikkavalintasi lentokoneessa kertoo luonteestasi

Miltä näyttää lentokoneen sisustus tulevaisuudessa? 2:50

Brittilehti The Telegraphin haastattelemat psykologit kertovat, mitä matkustajan paikkavalinta kertoo hänen luonteestaan.

VIDEO: Tältä näyttää tulevaisuuden lentokone!

Lentokoneesta paikkoja varatessaan matkustaja tulee valinnan eteen: ikkuna- vai käytäväpaikka?

Molemmissa valinnoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ikkunan vieressä henkeäsalpaavien maisemien ihailu onnistuu mutkattomasti, mutta paikalta liikkuminen on haastavaa.

Käytävän vieressä istuvan on puolestaan helppo liikkua, mutta hankala nauttia kauniista näkymistä. Lisäksi käytäväpaikalla istuva voi häiriintyä vieressä kulkevista ihmisistä.

The Telegraphin viime vuonna haastattelemat psykologit uskovatkin, että matkustajan paikkavalinta kertoo siitä, miten hän suhtautuu muihin ihmisiin.

Ärsyyntyjät suosivat ikkunapaikkoja

Psykologi Beck Spelman kertoo, että ihmisten paikkavalintaa ohjaa heidän taipumuksensa ärsyyntyä muista ihmisistä.

– Ikkunapaikkoja suosivat matkustajat pitävät kontrollista, heillä on ”kukin omasta puolestaan” -asenne elämään ja he ärsyyntyvät tavallisesti helposti. He myös pitävät omasta sopestaan ja haluavat olla omassa kuplassaan, Spelman sanoo.

Samaa mieltä on kehityspsykologi Jo Hemmings.

– Ikkunapaikan suosijat tapaavat olla itsekkäämpiä. […] Käytäväpaikalla istujat ovat usein sosiaalisempia ja vastaanottavaisempia ihmisiä kohtaan. He ovat todennäköisemmin myös levottomia lentäessään ja huonompia nukkumaan koneessa, Hemmings sanoo.

Paljon matkustavat suosivat käytäväpaikkoja

Myös ihmisen matkustushistoria saattaa vaikuttaa paikkavalintaan. Vuonna 2014 julkaistun amerikkalaisselvityksen mukaan, mitä enemmän ihminen matkustaa, sitä todennäköisemmin hän valitsee käytäväpaikan.

Selvityksen mukaan matkustajan sukupuoli vaikuttaa osaltaan valintaan: miehet suosivat käytäväpaikkoja naisia enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat