Mainos

Lentävästä autosta huikeaa videokuvaa – ensimmäiset omistajat ilmassa jo vuonna 2018

3:52

Slovakialaisvalmisteinen Aeromobil on uskomaton konsepti, joka on harvinaisen valmiin oloinen tuote sarjatuotantoa ajatellen. Suurin haaste sille on infrastruktuuri ja lait, jotka voivat torpata kaupallisen menestyksen.

Aeromobil 3.0 (versio 2014)

Kantokyky 2 + 2 henkeä
Pituus 6 metriä
Siipien kärkiväli 8,32 metriä
Paino tyhjänä 600 kiloa
Moottori Rotax 912 (teho 100 hv)
Huippunopeus maalla 160 km/h
Huippunopeus ilmassa 200 km/h
Kulutus maalla 8 l/100 km
Kulutus ilmassa 15 l/tunti

Aeromobil-kulkuvälinettä on kehitetty vuodesta 1990 lähtien. Se on edennyt vaiheeseen, jossa Slovakian viranomainen on antanut lentokoneelle virallisen sertifioinnin ja säännöllisiä testilentoja on suoritettu vuodesta 2014 lähtien. Aeromobil täytyy sertifioida erikseen lentokoneena ja autona.

– Tällä hetkellä työskentelemme designin hiomisen kanssa ja valmistelemme uusia prototyyppejä. Tämän jälkeen teemme lisää testejä ja aloitamme ennakkotilausten vastaanoton Aeromobilista ensi vuoden aikana. Tavoite on antaa ensimmäiset avaimet omistajan käteen vuoden 2018 loppuun mennessä, Aeromobilin kaupallinen johtaja Stefan Vadocz kertoi MTV Autot -toimitukselle.

"Lentoauto" on suunniteltu siten, että sillä mahtuu helposti ajamaan yleisillä teillä auto-moodissa. Se on suuren kokoluokan perheautoa vastaavissa mitoissa siivet taitettuina. Se mahtuu tavalliseen parkkiruutuun. Polttoaine on bensiiniä, eli laitteen voi tankata perinteisellä huoltoasemalla – lentopetrolia ei tarvita.

– Aeromobil sopii moneen käyttöön. Se soveltuu esimerkiksi pitkän työmatkan liikenteeseen, viranomaiskäyttöön, saarelta-saarelle matkustaville tai huonojen tieyhteyksien varrella kulkeville vaikkapa Aasiassa ja Afrikassa – periaatteessa minkälaiseen matkantekoon tahansa auto- ja lentokoneominaisuuksien yhdistelmän ansiosta.

Suuri haaste Aeromobilille ovat nousu- ja laskeutumisalueet. Yhtiössä ajatellaan, että esimerkiksi peltokentät ja moottoriteiden yhteyteen rakennetut kiitoradat taklaavat ongelman.

Aeromobil työllistää tällä hetkellä 54 henkilöä. Yhtiön tavoitteena on tuottaa useampia malleja lentävästä autosta tulevaisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.