Leipä miehen tiellä pitää

Leivällä on ollut suomalaisessa ruokakulttuurissa aina erityinen asema. Leivälle on nimitetty myös oma viikkonsa, jota nyt vietämme. Viikon teemana on "Tuore leipä tutuksi" ja ensisijaisesti kohderyhmänä ovat peruskoululaiset, mutta myös muut oppilaitokset sekä päiväkodit.

Kotona leipominen on nykyisin lähinnä harrastus, ei niinkään jokapäiväinen tai -viikkoinen pakko. Tästä ilosta kannattaakin ottaa kaikki irti. Leivän leipomiseen voi osallistua koko perhe ja mikä onkaan kotona mukavampaa kuin tuoreen leivän tuoksu. Leivän ympärille voi kehittää myös juhlatarjoilun, jossa myös ystävät pääsevät leipomaan. Suomalainen leipäperinne on aina korostanut leivän arvoa sosiaalisen kanssakäymisen muotona, tunnelman luojana ja aterian juhlistajana.

Leipä ja ravitsemus

Myös Painonvartijat ovat mukana leipäviikon vietossa. Painonvartijatkin kannustavat kansalaisia leivän nautiskeluun, mutta toteavat, että leipien ja keksien tuoteselosteet kannattaa ostohetkellä lukea huolella. Vaikka perusleivässä on minimaalisen vähän rasvaa, löytyy markkinoilta kuitenkin myös muutamia merkittävästi rasvaa sisältäviä laatuja.

Kahvileipienvalikoimassa energiaerot korostuvat vielä voimakkaammin ja niissä vanhakunnon kotipulla päihittää keveydessään munkit ja viinerit.

Leipä on monessa mukana

Leipä aloittaa päivän terveellisesti. Moni pitää paahtoleivästä juuston tai muiden leikkeleiden kanssa. Paahdettu ruisleipä on myös ihanaa, eikä kaipaa välttämättä edes levitettä. Makeaan aamuherkutteluun sopii vaikka lakkahillolla tai appelsiinimarmeladilla päällystetty paahtoleipä.

Leipä on myös perinteistä eväsruokaa. Se on mainio lounasvaihtoehto, väli- ja iltapala. Kukapa ei nauttisi lämpimistä leivistä, täytetyistä patongeista tai ruishampurilaisista.

Leipä on itseoikeutettu keiton lisäke. Kotoisten keittojen kanssa sopii parhaiten ruisleipä, eksoottisten keittojen makua täydentävät vaaleammat leivät. Leivän voi lisätä keittoihin myös paahdettuina kuutioina. Perinteiseen sipulikeittoon voi kokeilla vaalean leivän sijaan paahdettuja ruisleipäkuutioita. Erilaisia salaatteja kannattaa myös höystää paahdetuilla leipäkuutioilla. Ne antavat mukavaa lisämakua ja rapeutta.

Pienet alkupalana tarjottavat leivät herättävät ruokahalun. Cocktail-leiville voi levittää lohta, mätiä, poroa tai herkkujuustoa. Leipä on itseoikeutettu juhlan kruunaaja. Runsas, erilaisista, itse leivotuista leivistä koottu leipäpöytä juhlistaa aterian kuin aterian.

Leipä on siis viikkonsa ansainnut.

Lisää tietoa leivästä ja viljasta saaLeipätiedotuksen sivuilta. Leivästä ravitsemuksessa saa lisätietoa mm. Painonvartijoilta (Riitta Rantanen, Painonvartijat, puh. (09) 5423 4575 tai 0400 811 920)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja