Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Leipä miehen tiellä pitää

ruisleipä
ruisleipäCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 13.09.2000 12:51

Leivällä on ollut suomalaisessa ruokakulttuurissa aina erityinen asema. Leivälle on nimitetty myös oma viikkonsa, jota nyt vietämme. Viikon teemana on "Tuore leipä tutuksi" ja ensisijaisesti kohderyhmänä ovat peruskoululaiset, mutta myös muut oppilaitokset sekä päiväkodit.

Kotona leipominen on nykyisin lähinnä harrastus, ei niinkään jokapäiväinen tai -viikkoinen pakko. Tästä ilosta kannattaakin ottaa kaikki irti. Leivän leipomiseen voi osallistua koko perhe ja mikä onkaan kotona mukavampaa kuin tuoreen leivän tuoksu. Leivän ympärille voi kehittää myös juhlatarjoilun, jossa myös ystävät pääsevät leipomaan. Suomalainen leipäperinne on aina korostanut leivän arvoa sosiaalisen kanssakäymisen muotona, tunnelman luojana ja aterian juhlistajana.

Hiivaleivän perusohje

Leipä ja ravitsemus

Myös Painonvartijat ovat mukana leipäviikon vietossa. Painonvartijatkin kannustavat kansalaisia leivän nautiskeluun, mutta toteavat, että leipien ja keksien tuoteselosteet kannattaa ostohetkellä lukea huolella. Vaikka perusleivässä on minimaalisen vähän rasvaa, löytyy markkinoilta kuitenkin myös muutamia merkittävästi rasvaa sisältäviä laatuja.

Kahvileipienvalikoimassa energiaerot korostuvat vielä voimakkaammin ja niissä vanhakunnon kotipulla päihittää keveydessään munkit ja viinerit.

Leipä on monessa mukana

Leipä aloittaa päivän terveellisesti. Moni pitää paahtoleivästä juuston tai muiden leikkeleiden kanssa. Paahdettu ruisleipä on myös ihanaa, eikä kaipaa välttämättä edes levitettä. Makeaan aamuherkutteluun sopii vaikka lakkahillolla tai appelsiinimarmeladilla päällystetty paahtoleipä.

Leipä on myös perinteistä eväsruokaa. Se on mainio lounasvaihtoehto, väli- ja iltapala. Kukapa ei nauttisi lämpimistä leivistä, täytetyistä patongeista tai ruishampurilaisista.

Leipä on itseoikeutettu keiton lisäke. Kotoisten keittojen kanssa sopii parhaiten ruisleipä, eksoottisten keittojen makua täydentävät vaaleammat leivät. Leivän voi lisätä keittoihin myös paahdettuina kuutioina. Perinteiseen sipulikeittoon voi kokeilla vaalean leivän sijaan paahdettuja ruisleipäkuutioita. Erilaisia salaatteja kannattaa myös höystää paahdetuilla leipäkuutioilla. Ne antavat mukavaa lisämakua ja rapeutta.

Pienet alkupalana tarjottavat leivät herättävät ruokahalun. Cocktail-leiville voi levittää lohta, mätiä, poroa tai herkkujuustoa. Leipä on itseoikeutettu juhlan kruunaaja. Runsas, erilaisista, itse leivotuista leivistä koottu leipäpöytä juhlistaa aterian kuin aterian.

Leipä on siis viikkonsa ansainnut.

Lisää tietoa leivästä ja viljasta saaLeipätiedotuksen sivuilta. Leivästä ravitsemuksessa saa lisätietoa mm. Painonvartijoilta (Riitta Rantanen, Painonvartijat, puh. (09) 5423 4575 tai 0400 811 920)

Lifestyle

Lisää aiheesta:

"Pierukävely" voi helpottaa vatsavaivojaNopea konsti irrottaa viinirypäleet tertusta – testaa nerokas kikka!Millaisia virheitä kodin valaistuksessa voi tehdä? "Yksi tosi tyypillinen moka"Joulukinkun jämistä kebabia! Ota Huomenta Suomen ja Chef Wallinin ohje talteenAutoilija, ovatko nämä järjestelmät pois päältä autossasi? Nyt kannattaa miettiä uudelleenNooran ja Petran helposta lohikakusta tuli viraalihitti – luotto-ohje peräisin 1980-luvulta

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:59
    Vatsavaivat

    "Pierukävely" voi helpottaa vatsavaivoja

  • 17:06
    Ruokaniksit

    Nopea konsti irrottaa viinirypäleet tertusta – testaa nerokas kikka!

  • 14:03
    Sisustus

    Millaisia virheitä kodin valaistuksessa voi tehdä? "Yksi tosi tyypillinen moka"

  • 13:13
    Joulukinkku

    Joulukinkun jämistä kebabia! Ota Huomenta Suomen ja Chef Wallinin ohje talteen

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Autoilija, ovatko nämä järjestelmät pois päältä autossasi? Nyt kannattaa miettiä uudelleen