Leikkipuistoihin tarvitaan lisää riskitekijöitä? Briteissä lapsille käyttöön jopa sahoja: "He yleensä saavat haavan vain kerran"

Brittilapset saavat pian käyttää sahoja, kiipeillä ja jopa törmäillä puistoissa. Asiantuntijoiden mukaan niin sanottu rajattu riski on lapsen kehitykselle tärkeä kokemus.

Videolta näet, miten Islannissa opetetaan jo pikkuvauvoja seisomaan!

Brittilapset saavat pian leikkiä riskialttiita leikkejä. Vuosien turvallisuuden lisäämisen jälkeen paikalliset koulut ja päivähoitopaikat ovat alkaneet lisätä "riskialttiita" leikkitapoja pihoihinsa.

Lapsille on toimitettu esimerkiksi lankkua, irtotiiliä, sahoja ja vasaroita. Erään koulun pihaan rakennettiin mutakuoppa, rengaskeinu ja puupökkelöitä leikkimistä varten.

– Mietimme, miten voisimme tuoda riskin elementtejä jokapäiväiseen elämäämme, varhaiskasvatusohjelmaa johtava Leah Morris kuvasti New York Timesille.

Lapsi saa myös toisinaan kaatua ja törmätä

Nyt Morris on ylpeä siitä, että lapsille on tarjolla esimerkiksi tulta, veitsiä, sahoja ja työkaluja, joita käytetään ja kokeillaan aikuisen valvonnassa. Myös teräväreunaiset teippitelineet on palautettu.

– He yleensä saavat haavan vain kerran, Morris sanoo.

Koulutarkastajan mukaan on hyväksyttävää, että lapsi saa toisinaan kaatua ja törmätä asioihin.

Lapsia riskeiltä suojeleva kulttuuri on mennyt liian pitkälle?

Asiantuntijoiden mukaan niin sanottu rajattu riski on lapsen kehitykselle tärkeä kokemus. Se kasvattaa resilienssiä. Lapsen on tarkoitus oppia ottamaan riskejä hallinnoidussa ympäristössä sen sijaan, että hän ottaisi niitä valvomatta.

Iso-Britannian lisäksi myös esimerkiksi Australiassa jotkut ovat sitä mieltä, että lapsia riskeiltä suojeleva kulttuuri on kenties mennyt hieman liian pitkälle. Australiassa on otettu käyttöön leikkikenttävälineille uudet standardit, joissa valmistajaa kehotetaan punnitsemaan laitteiden hyötyjä, ei pelkkiä riskejä.

New York Timesin haastatteleman amerikkalaisasiantuntijan mukaan nykyiset, steriilit leikkikentät ovat kumilattioineen ja aitoineen "kuin pieniä leikkivankiloita".

Mitä olet aina halunnut kysyä lapsiin, perhe-elämään tai parisuhteeseen liittyen?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja