Mainos

Kolme tuntia täysin tavoittamattomissa? Asioita, joita lapset tekivät 1980-luvulla, pidetään nyt järjettöminä

For Every Mom -sivusto listasi asiat, jotka jokainen 1980-luvulla lapsuutensa elänyt muistaa.

Niin mikä tieturvallisuus?

1980-luvun lapsi ajoi peltoautolla ympyrää jo 13-vuotiaana, sillä ”pitäähän lapsen saada kokeilla!” Festareille, mökille tai sukujuhliin saattoi aivan hyvin matkustaa pakettiauton takakontissa: patja vain lattialle ja voilá, oma yksiö! Auton toinen nimitys oli tietenkin tupakkakoppi – kaikki vetivät norttia ikkunat raollaan.

Siitä tupakasta vielä…

Nykylapset eivät voi edes kuvitella, missä kaikkialla entisaikaan sai tupakoida. Ruotsinlaivalla? Kyllä, kaikkialla. Diskoissa, yökerhoissa? Toki. Lentokoneissa? Jep! Kampaajantuolissa? Kyllä, kunhan tarjosit myös kampaajallesi – hänkin saattoi vedellä sauhut työn ohessa!

Tämä puu on ihan hyvä kiipeilyteline

Nykyajan kauniit, muoviset ja pehmustetut leikkikenttähärvelit loistivat poissaolollaan. Se, että kämmenen nahka jäi keinun ketjun väliin, oli elämän karu tosiasia, jonka sai hyväksyä, mikäli mieli keinumaan.

Samalla tavalla sitä joutui hyväksymään, että pihan lumikasassa pelatun vuorenvalloitus-pelin tuloksena joku työnnettiin alas – yleensä kasvoilleen.

Lapsi nähty viimeksi viisi tuntia sitten

1980-luvun lapsi sai viettää pitkät kesälomapäivänsä kirjaimellisesti kadoksissa. Koska kännyköitä ei ollut oikeastaan kenelläkään, lapsen tavoittaminen lähipuiston perukoilta tai kaverin luota oli melko mahdotonta.

Moni lapsi viettikin koulupäivän jälkeiset tunnit puistossa tai metsikössä juoksennellen, vapaana vanhempien valvonnasta. Kuvittelepa, miltä tuntuisi, jos et saisi kymmenvuotiaaseesi yhteyttä kolmeen tuntiin? Niinpä – ajatus on nykypäivänä suorastaan mahdoton!

13-vuotias? Kelpaa palkolliseksi

Moni nykykolmekymppinen toimi lapsenvahtina nuoremmille sisaruksilleen, vaikka oli itse vasta 14-vuotias. Samalla tavalla nuori kelpasi avuksi kaikenlaisiin pihahommiin; hän saattoi myös rakennella itsekseen linnunpönttöjä tai vuolla keppejä – kyllä – puukolla!

Mikä aurinkorasva?

Kasarilla tiesit kesäloman todella alkaneen, kun olit viettänyt viisi tuntia rannalla vanhempiesi tavoittamattomissa ja palanut samalla rapeaksi. Lienee vain hyvä, että jotkin asiat – kuten aurinkorasva – nauttivat nykyisin suurempaa suosiota.

Ps. Toisin kuin nykyisin, 1980-luvulla siisteimmillä tyypeillä oli takatukka: 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.