Leijonat-tähti paljasti Ruotsi-pelin säväyttäneestä hetkestä hiveleviä faktoja – "Kyllä me Vadun kanssa naureskelimme"

Se oli kuin elokuvan ohjattu kohtaus. Suomi vain toteutti sen jääkiekon MM-kotikisoissa Ruotsia vastaan Tre Kronorin vastakkaisista aikeista huolimatta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Oli kyse Leijonat 2–1-johtoon toisessa erässä vieneestä maalista Tampereen keskiviikkoillassa.

Valtteri Filppula voitti aloituksen, minkä jälkeen Joel Armia petasi kiekon siniviivalta nousuun lähteneelle puolustaja Mikko Lehtoselle. Lehtonen otti muutaman terävän potkun limpun kanssa, kunnes iski kovan poikittaissyötön maalille. Pakki Sami Vatanen oli siellä pistämässä pelivälineen tyhjänä ammottaneeseen Ruotsin maalin etukulmaan.

Leijonien tähtiin lukeutuva Lehtonen kertoi kuviosta sovitun 10–15 sekuntia ennen aloitusta. Harjoituksissa sitä ei ollut aiemmin hiottu.

– Sovittiin, että Sami lähtee takatolpalle ja "Joppe" voittaa kiekon. Joko lähtee itse keskelle ja pääsee siitä paikoille tai sitten antaa minulle ja minä ajan toiselta puolen sisään. Sami jäi hyvin auki sinne, kuten puhuttiin, ja hyvä näin. Oli siistiä, Lehtonen avasi.

Näet osuman ylälaidan videolta.

Lehtonen myönsi, että yleensä sovitut kuviot eivät napsahda noin hyvin.

– Kaverikin vaikuttaa siihen aika paljon. Mutta kyllä aloituksista on välillä hyvä tehdä jokin pieni peli. Aloitusvoitot ovat tärkeitä, ja kun jätkillä on paljon taitoa, sitä kautta pystytään rakentamaan niin sanottuja sovittuja pelejä sinne. Ne ovat myös pelissä yksi osa-alue, mitä pystyy hyödyntämään.

Ei-niin-tyypillinen pakki-pakki-maali

Lehtonen ja Vatanen mehustelivat sittemmin suorituksella. Maalit pakki-pakki-kuviosta tapaavat syntyä siniviivan tuntumasta, mutta nyt vastaava kihahtikin luukulta.

– Kyllä me "Vadun" kanssa naureskelimme, että se on kiva, kun saadaan pakki-pakki laittaa vastustajan maalin edessä.

Pakeilla on Leijonissa lisenssi moisiin nousuihin, kun pakka ei leviä.

– Kyllä meillä on täydet vapaudet tukea hyökkäyksiä ja mennä, mutta ei tietenkään puolustuksen kustannuksella. Täytyy olla järkeä ja tunnistaa tilanteet, koska sinne mennään ja koska ei mennä. Meidän pelitapaamme kuuluu totta kai se, että pakit ovat myös aktiivisia.

"Siinä tapauksessa se on täydellinen"

Lehtonen oli kaksi minuuttia ennen alustamaansa johtomaalia maalannut Suomen tasoihin, kun Ruotsin maalivahti Magnus Hellberg hörppäsi hänen kevyen laukauksensa.

– Pääsin ampumaan vähän huonosta asennosta. Ei lähtenyt mikään täydellinen laukaus, mutta ei sen tarvitse olla täydellinen, jos se menee maaliin.

– Siinä tapauksessa se on täydellinen, kun se on maaliin löytänyt, Lehtonen jatkoi.

Lehtonen tuumi, että on nähty, että kun kovaa mennään maalille ja sinne toimitetaan kiekkoa, välillä se uppoaa sisään.

– Veskaritkin ovat vain ihmisiä.

Ei päätä pensaaseen

Taisto päättyi Leijonien kannalta kuitenkin lopulta kirvelevästi, kun länsinaapuri vei pelin 3–2 voittomaalikilpailun jälkeen.

– Kyllähän se aina harmittaa hävitä ja varsinkin Ruotsille. Mutta jos jossain kohtaa tarvitsee hävitä, mieluummin tässä alkulohkossa.

Kolme ensimmäistä peliään voittaneelle Suomelle tappio oli MM-turnauksen ensimmäinen, kun taas Ruotsi on nyt voittanut kaikki neljä matsiaan.

– Tästä oppi matkaan ja tehdään asiat paremmin. Ei meidän esityksemme ollut missään nimessä niin huono, että tarvitsisi päätä laittaa pensaaseen. Tästä on hyvä jatkaa, ja koetetaan tehdä asiat paremmin seuraavassa ottelussa.

Takaisku voi parhaassa tapauksessa vahvistaa Leijonia.

– Vaikea sanoa nyt vielä, mutta yleensä kun otat yhden tappion, joukkue sisuuntuu ja kaikki laittavat pikkuisen lisää vielä. Ei ihan voitosta voittoon rallatella. Toivotaan, että kaikki sisuuntuvat ja pystytään parantamaan ensi peliin.

Taktisessa toteutuksessa jäi petraamista. Leijonien varakapteeni Marko Anttila esimerkiksi pohti, että Ruotsi pääsi liikaa kiekkoon varsinkin ensimmäisessä erässä, ja Leijonat roiski ajoittain liikaa.

– Ei saatu sitä peliä käyntiin, mitä haluttiin, mutta sekin on hyvä merkki, että parannettiin ja löydettiin avaimia. Meidän pitää kuitenkin pariin ekaan erään saada vähän enemmän tatsia, Anttila kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat