Mainos

Lehtitieto: Straw ja Powell epäilivät tietoja joukkotuhoaseista

The Guardian -lehden mukaan Britannian ulkoministeri Jack Straw ja USA:n ulkoministeri Colin Powell epäilivät vahvasti tiedustelupalvelujen tietoja Irakin joukkotuhoaseista.

Tiedustelupalvelujen tiedot Irakin joukkotuhoaseista eivät vakuuttaneet Britannian ulkoministeri Jack Strawia ja Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellia. He epäilivät vahvasti tietoja, kirjoittaa The Guardian-lehti. Ministerit tapasivat New Yorkin Waldorf-hotellissa juuri ennen ratkaisevaa YK:n turvallisuusneuvoston Irakia koskevaa kokousta helmikuun alussa.

Tiedot ministereiden tapaamisesta ovat peräisin diplomaattilähteeltä, joka on lukenut niin kutsutun Waldorf-muistion. Muistion mukaan Straw useaan otteeseen ilmaisi Powellille huolestuneisuutensa siitä, ettei Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ja Britannian pääministerin Tony Blairin väitteitä voitaisi osoittaa todeksi.

Powell jakoi Strawn huolen tiedustelutietojen laadusta. Hän eoli erityisesti huolestunut Yhdysvaltain varapuolustusministerin Paul Wolfowitzin suunnitelmista. Powell sanoi toivovansa, "etteivät tosiasiat räjähdä silmille, kun ne tulevat ilmi".

Pelkkiä olettamuksia?

Guardianin mukaan suuri osa Irakin joukkotuhoaseita koskevasta tiedustelupalvelun tiedoista oli joukko olettamuksia, jotka perustuivat vain hatariin tietoihin tai tarkistamattomiin lähteisiin. Muutama päivä ennen Waldorfin tapaamista Powell otti vastaan Britannian pääministerin kansliasta joukkotuhoaseita koskevan asiakirjan. Hän sisällytti asiakirjan tietoja YK:n turvallisuusneuvostolle helmikuun viides päivä pitämäänsä puheeseen.

Noin puolitoista tuntia kestänyt puheensa ei kuitenkaan taivuttanut Ranskaa, Saksaa ja Venäjää Yhdysvaltain ja Britannian leiriin, vaan kyseiset maat vaativat YK:n asetarkastajille lisäaikaa. Blairin kanslia on nyt myöntänyt, että suuri osa kyseisen asiakirjanipun tiedoista oli peräisin akateemisista lähteistä ja yksi osa oli kopioitu jonkun amerikkalaisopiskelijan kirjoituksista.

Myös Britannian hallituksen tieto, jonka mukaan Irak voisi laukaista kemiallisen tai biologisen aseen 45 minuutin sisällä käskynannosta, oli peräisin vain yhdestä lähteestä, jota Britannian asevoimaministeri Adam Ingramin mukaan ei tarkastettu.

Blair: Todisteet löydetään

Blair vakuutti eilen Varsovassa vieraillessaan uskovansa, että todisteet hylätyistä joukkotuhoaseista vielä löydetään Irakissa. Waldorf-muistiota kierrätetään nyt sotilasliitto Naton diplomaattipiireissä.

Luultavasti muistio vuoti niiltä diplomaateilta, jotka aiemmin kannattivat sotatoimia Irakia vastaan, mutta jotka nyt tuntevat tulleensa huijatuiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.