Lehtipersiljarisotto ja kirsikkatomaattifocaccia

Focaccia-taikina

  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 3,5 dl vettä (kädenlämpöistä)
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • kirsikkatomaatteja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta hiiva joukkoon. Lisää oliiviöljy ja kädenlämpöinen vesi.

Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Peitä taikina muovikelmulla, pistele kelmuun reikiä ja anna kohota n. 20 min.

Muotoile kohonnut taikina reilusti öljyttyyn vuokaan litteäksi levyksi. Peitä vuoka muovikelmulla, pistele kelmuun reikiä ja anna vielä kohota n. 15 min.

Halkaise kirsikkatomaatit. Laita kohonneen taikinan päälle oliiviöljyä ja painele taikinaan kuoppia sormilla. Painele kirsikkatomaatit taikinaan. Ripottele päälle karkeaa suolaa.

Paista uunissa 190 asteessa n. 25 min.

Voitele leipä kuumana oliiviöljyllä. Oliiviöljy tuo leipään rapeutta.

Älä jätä liian pitkäksi aikaa vuokaan, jottei pohja vety.

Anna leivän vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

Focaccian päällä voit tomaatin asemasta käyttää esim. rosmariinia, oliiviviipaleita, valkosipulia.

Lehtipersiljarisotto

  • 2 l kasvislientä (keitä kokoon 1,8 dl:n)
  • 2-3 salottisipulia
  • 3,2 dl riisiä
  • 1 dl lehtipersiljaa
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • suolaa
  • 1 rkl voita
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • valkopippuria
  • 3,2 dl raastettua parmesaania

Kuumenna liemi ja anna kiehua hieman kasaan. Lisää liemeen lehtipersiljan varret antamaan makua.

Hienonna sipuli ja lehtipersilja. Raasta parmesaani. Laita kulhoon lehtipersilja ja raastettu sitruunankuori sekä ripaus suolaa.

Kun nestettä on haihtunut liemestä n. 2 dl, ota lehtipersiljanvarret pois.

Kuumenna oliiviöljy ja voi kattilassa. Laita sipulit kattilaan ja kuullota. Lisää riisit kattilaan, kuullota.

Lisää kuumaa lientä aluksi niin että riisit peittyvät ja sen jälkeen muutaman minuutin välein kauha kerrallaan, sitä mukaa kun liemi imeytyy riisiin. Keitä rauhallisesti 18 minuuttia. Hämmennä koko ajan.

Mausta valkopippurilla.

Ota pois hellalta, sekoita joukkoon lehtipersilja ja sitruunankuori ja lopuksi parmesanjuusto. Purista joukkoon vähän sitruunamehua.

Tarjoile heti.

Lue myös:

    Uusimmat