Lehmikello kaulaan vai ehtoolliselle? Tänään on kiirastorstai

Kiirastorstai on vanha puhdistautumispäivä ja ehtoollisen asettamisen muistojuhla.

Vanhaan suomalaiseen perinteeseen kuului puhdistautuminen kiirastorstaina. Laajalla alueella Suomea ajettiin kiiraa: rakennusten ympäri vedettiin kelkkaa, johon oli lastattu muun muassa metalliesineitä ja palava terva-astia.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran mukaan kiiraa vedettäessä lausuttiin esimerkiksi ”Kitis kiira metsään, tulta savua selkään." Metalliesineitä saatettiin kiinnittää myös vyötäisille ja lehmänkello kaulaan.

Näin pyrittiin varmistamaan, ettei käärmeitä tullut kesällä pihaan ja että karja saapui ajoissa kotiin. Kiirasta käytettiin myös nimeä piharikko, joka oli jokin pihan rauhaa häiritsevä olento tai voima.

Kiiraa on ajettu ja lehmänkelloja soitettu vielä 1900-luvulla lasten ja lapsenmielisten leikkiperinteenä.

Juudas kavalsi

Kiirastorstaita vietetään kirkoissa Jeesuksen viimeisen aterian muistopäivänä. Jeesus pesi opetuslastensa jalat, ja nautti heidän kanssaan aterian. Jeesus myös ilmoitti yhden opetuslapsista kavaltavan hänet.

Juudas Iskariot kavalsikin Jeesuksen 30 hopearahasta. Kiirastorstain iltana Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan. Juudas johdatti sotilaat sinne, ja Jeesus pidätettiin.

Lähteet: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen evankelisluterilainen kirkko

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja