Legendaariset uutisankkurit kieliuudistuksesta: Kielitoimisto saa mennä itse kielikurssille

MTV:n entiset uutisankkurit Leena Kaskela ja Urpo Martikainen tyrmäävät Kielitoimiston kielipäätöksen. Kielitoimisto ilmoitti hyväksyvänsä kirjakielessä alkaa tekemään -ilmaisun, vaikka aiemmin se on ollut huonoa suomen kieltä.

– Minusta se kuulostaa kamalalta! Kymmeniä vuosia on opetettu, että sen käyttäminen on hirveä virhe. Olin ällistynyt, kun kuulin linjauksesta radiosta, Kaskela sanoo.

Kielitoimiston ohjeissa on aiemmin suosittu vain alkaa tehdä -ilmaisua. Suomen kielen pitkäaikaiset portinvartijat, Kaskela ja Martikainen, kieltäytyvät käyttämästä uutta sallittua muotoa.

– En aio ikinä sanoa niin. Aion myös korjata, jos lapset yrittävät käyttää sitä jatkossa, Kaskela lupaa.

Martikainen sanoo olevansa usein pettynyt Kielitoimiston päätöksiin.

– Kielitoimistossa on sellainen ilmapiiri, että kieli muuttuu ja kieltä saa puhua eri tavalla. Eihän kaikkea pidä hyväksyä, Martikainen sanoo.

Martikaisen mielestä jatkuvat muutokset suomen kielen sääntöihin hämärtävät totuttuja rakenteita.

– Kieli on sopimukseen perustuva koodisto, jossa on sääntöjä ja periaatteita. Jos koodisto on sekava, kielen täsmällisyys häviää, Martikainen sanoo.

"Amerikan pressa meni ulkoministerin kaa"

Kumpikin suosikkiankkureista pelkää Kielitoimiston hyväksyvän pian kirjakieleen "nuorisokieltä".

– Miltä kuulostaisi, kun uutistenlukija sanoisi "Amerikan pressa meni ulkoministerin kaa Suomeen", kysyy Martikainen.

– Toivottavasti sellaisia "kenen kaa sä meet sinne" -ilmaisuja ei tule yleiskieleen. Jos Kielitoimisto hyväksyy kanssa-sanan sijasta kaa-muodon, passitan heidät itse kielikurssille, Kaskela sanoo.

Martikainen myöntää, että alkaa-sanan ja sen kanssa esiintyvän toisen sanan muotovaatimuksen uudistaminen on vain yksittäinen asia. Martikaisen ja Kaskelan mukaan kielen kohdalla periaatteista täytyisi pitää kiinni.

– Jossain sen rajan pitäisi mennä, Martikainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat