Legendaarinen The Eagles saapui Helsinkiin!

Legendaarinen The Eagles esiintyy tänään illalla Helsingin Areenassa. Vuonna 1971 perustettu amerikkalaisen kantrirockin suurnimi on yksi maailman menestyneimpiä yhtyeitä. Sen levyjä on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta ja v. 1976 ilmestynyt The Greatest hits (1971 - 1975) on yhä Yhdysvaltain eniten myyty albumi, 28 miljoonaa kopiota.

Huikea 1970-luku

The Eaglesin kulta-ajan ajoittuvat 1970-lukuun, menestys alkoi heti debyyttialbumista Eagles, jolta löytyy heti kolme hittiä Peaceful, easy feeling, Take it easy ja Witchy woman.

Varsinainen läpimurto oli v. 1973 ilmestynyt Desperado, jonka nimibiisi on kantripopin suuria klassikoita, samaa luokkaa on myös levyltä löytyvä Tequila sunrise.

The Eagles vaihtoi hieman rokkaavampaan tyyliin v. 1974 ilmestyneellä On the border-albumilla, jolta Best of my love nousi listaykköseksi. Menestyslevyjen tahti jatkui kiihkeänä. Vuonna 1975 ilmestyi yhtyeen musikaalisesti upeimpiin teoksiin lukeutuva One of these nights, jolta löytyy The Eaglesin kenties hienoin lauluballadi Lyin´ eyes. Yli kuusiminuttinen tarina sai Grammy-palkinnon. Amerikkalaisen superyhtyeen ura sai kruununsa v. 1976, jolloin ilmestyi Hotel California. Levyn nimilaulu, mystinen tarina erämaahotellista sekä ihmisen mielen pimeydestä lienee The Eaglesin tunnetuin hitti.

Seksiä, huumeita ja tappelua

Kaikki nämä vuodet yhtyeen menestykseen liittyivät rocktähtien elämään liitetyt tyypillisyydet: huumeiden käyttö ja seksuaalinen hurjastelu "vastaan tulleiden" fanineitosten kanssa keikkakaupunkien hotellihuoneissa. Yhtyeestä pois potkittu kitaristi Don Felder julkaisi 2000-luvun alussa elämäkertansa "Heaven and hell", jossa hän avoimesti kuvaa bändin lievästi sanoen levotonta elämää sekä alati kiihtynyttä riitelyä.

Hotel Californian huippumenestyksen jälkeen yhtye oli koko lailla henkisesti ja fyysisesti hajalla. Se sinnitteli vielä 1970-luvun loppuun, jolloin ilmestyi The Eaglesin "viimeinen" levy, The long run, v. 1979. Riitaisten välien tuska kuuluu levyltä - melodisten hittien sävelkynä ei enää soljunut entiseen malliin, vaikka levyn nimibiisistä tulikin hitti. "Vihasimme toisiamme", kertoo Don Felder. Yhtye hajosi ja ilmoitti julki jo klassikoksi nousseen lauseen , jonka mukaan "helvetti jäätyyy ennen kuin Eagles soittaa yhdessä".

The Eaglesin suurimmat hahmot ja suurimpien hittien säveltäjät rumpali Don Henley ja kitaristi Glenn Frey tekivät 1980-luvulla näyttävää soolo-uraa. Henleyn The Boys of summer tai Glenn Freyn laulut You belong to the city (Miami Vice-sarjasta) ja Part of me, Part of you (Thelma ja Louise-elokuvasta) olivat isoja hittejä. Musiikki vaihtui kasari- tai ysäripopiksi - ja oli hyvin etäällä The Eaglesin perinnöstä.

Mutta niin vain kävi, että 1990-luvun alussa ilmasto alkoi muuttua. Fanit ja levy-yhtiö rukoilivat yhtyettä kokoon. Don Felder kertoo muistelmissaan saaneensa Freylta "hämmästyttävän ja toivomansa" yhteydenoton - ehdotuksen uudesta konserttikiertueesta.

The Eaglesin paluu oli upea. Vuonna 1994 yhtye julkaisi hienon live-albumin - ja mikä olikaan sen nimi: Hell freezes over! Albumi sisältää muutaman uuden laulun sekä hienoja uudelleensovitettujan versioita vanhoista hiteistä, komeimpana akustisesti ja percussioilla toteutettu Hotel California.

Taas taivaasta helvettiin

Yhtye esiintyi 2000-luvun taitteessa ympäri maailmaa ja saapui ensimmäisen kerran Suomeen kesällä 2001. Mutta yhteistyö rakoili jälleen. Hieman ennen Helsingin keikkaa voimahahmot Henley ja Frey antoi Felderille potkut. Felder haastoi entiset bändikaverinsa oikeuteen ja alkoi verinen riitely. Lopulta Henley ja Frey maksoivat Felderille korvaukset ja oikeudenkäynti peruttiin. Felder kuvaa elämäkerrassaan yhtyeen voimamiehiä tylyiksi ihmisiksi - kirjoittajasta itsestään välittyy yliherkkä ja alistuva luonne. Hotel Californian introriffin säveltänyt ja sointukierron ideoinut Felder on loistava kitaristi, mutta se ei enää "kuninkaita" kiinnostanut.

Uusi albumi pelasti

Mutta The Eaglesin historia ei ollut vielä lähelläkään loppua. Koko 2000-luvun oli tiedossa, että bändi valmistelee uutta levyä. Henleyn ja Freyn kydissä pysyivät klovnimainen kitarataituri Joe Walsh ja basisti Timothy B. Schmit. Syksyllä 2007 ilmestyi tupla-albumi Long road out of Eden, joka ällistytti monet Eagles-fanit. 36 vuotta yhtyeen perustamisen jälkeen ilmestyy levy, jolla on 20 uutta laulua - joista suurin osa kestäviä ja upeita sävellyksiä. Uusi studioalbumi 28 vuoden odotuksen jälkeen (edellinen siis The long run 1979).

Ikääntyneet kantriherrat olivat taas tien päällä,. Uusi onnistunut levy pelasti heidät hienosti "kauppaamasta" konserteissa vain samoja vanhoja hittejään. Huomionarvoista oli myös "Eagles go to politics"-linjaus. Uuden albumin nimibiisi Long road out of Eden oli kannanotto Irakin sotaan. "Isänmaamme on saastuttanut Edenin puutarhan. Taruston mukaan se sijaitsi Irakissa - seuduilla, joihin ajauduimme sotimaan", julisti Don Henley julkisuudessa uuden albumin pr-haastatteluissa.

Keväällä 2008 The Eagles saapui Tukholmaan saakka ja osoitti olevansa uskomattoman kovassa vedossa. Soitosta hehkui ilo ja uuden luominen. Suomalaisten fanien onneksi bändi jatkoi konsertteja seuraavan vuoden puolelle ja tuli myös Helsinkiin kesäkuussa 2009.

Lue myös:

    Uusimmat