Lavrov: "Israelin Gazan pommitukset kansainvälisen oikeuden vastaisia"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Israelin Gazan pommitukset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Hänen mukaansa ne uhkaavat aiheuttaa katastrofin, joka voi kestää vuosikymmeniä.

Lavrov esitti Moskovan toistaiseksi kriittisimmät kommentit Israelia kohtaan Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa. Asiasta uutisoi Reuters.

– Vaikka tuomitsemme terrorismin, olemme jyrkästi eri mieltä siitä, että terrorismiin voidaan vastata rikkomalla kansainvälisen humanitaarisen oikeuden normeja. Mukaan lukien voimankäyttö umpimähkäisesti sellaisia kohteita vastaan, joissa tiedetään olevan siviilejä, kuten panttivankeja, Lavrov sanoi.

Hän lisäsi, että on mahdotonta tuhota Hamasia tuhoamatta Gazaa ja suurinta osaa sen siviiliväestöstä.

– Jos Gaza tuhotaan ja sen kaksi miljoonaa asukasta karkotetaan, kuten jotkut poliitikot Israelissa ja ulkomailla ehdottavat, aiheuttaisi se katastrofin moniksi vuosikymmeniksi, ellei vuosisadoiksi, Lavrov varoitti.

– On välttämätöntä pysäyttää ja ilmoittaa humanitaarisista ohjelmista saarron alla olevan väestön pelastamiseksi.

Israelin armeijan iskuissa Gazaan on kuollut yhteensä yli 7700 ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriö. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä. Tämä seurasi 7. lokakuuta Hamasin taistelijoiden tekemää hyökkäystä, jossa Israelin mukaan oli tapettu 1 400 israelilaista, enimmäkseen siviilejä. Hamas otti myös yli 200 panttivankia.

Tulitaukoa ja kahden valtion ratkaisua kannattava Venäjä on suututtanut Israelin kutsumalla Hamasin valtuuskunnan Moskovaan. 

Lue myös:

    Uusimmat