Kansainväliset toimittajat saaneet Israelilta käskyn olla kertomatta havainnoistaan, kertoo paikalla oleva MTV:n toimittaja

MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä? 3:38
MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä?

Israelin armeija kertoi tänään, että Israel laajentaa ”maaoperaatiotaan” Gazassa. Israel on jo kahden viikon ajan kertonut hyökkäävänsä Gazaan maata pitkin. Toimittaja Niko Nurminen raportoi tilanteesta MTV Uutisille Itä-Jerusalemista.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo, että Israelin laajempi hyökkäys Gazaan kuuluu hävittäjien jyräyksinä Jerusalemin taivaalla.

– Seitsemän jälkeen alkoi poikkeuksellisen suuri koordinoitu pommitus Gazaan. Poikkeuksellista oli se, että samaan aikaan sekä tykistöllä, panssarivaunuilla että ilmasta iskettiin poikkeuksellisen intensiivisesti. 

Nurminen kertoo, että välittömästi pommituksen jälkeen tuli tietoon, ettei Gazaan saada enää yhteyttä juuri lainkaan. Hänen mukaansa viestejä voi jonkin verran välittää joillakin satelliittivälineillä. 

Lukuisat lähteet ovat raportoineet tänään, että Gazassa on tuhottu tietoliikenneyhteydet, eikä tietoa sieltä nyt saada helposti.

– Tällainen pimennysoperaatio tässä näyttää olevan. Israel haluaa toimia siten, että sieltä ei tietoa välity.

– Aiemmin tänään tuli jo sellainen käsky meille kansainvälisille toimittajille, että mitään tietoa ei saisi kertoa siitä, mitä me havaitsemme noista Israelin sotilaskaluston liikkeistä tai miehityksistä ja niiden sijainneista, Nurminen kertoo.

Onko Israelin maahyökkäys nyt alkamassa?

– Tämä on nyt sellaista asteittaista etenemistä. Israel on kaksi viikkoa sanonut, että maahyökkäys tulee. Nyt muutaman kerran Israelin joukot ovat käyneet tekemässä pidempiä ja lyhempiä käyntejä Gazassa omien sanojensa mukaan tutkimassa Hamasin sotilaallisen väen sijoittumista, asemointia ja asevarastoja.

Samassa yhteydessä Israel kertoo tappaneensa muutaman Hamasin sotilassiiven johtajan, Nurminen kertoo.

Israelin armeija on sanonut olevansa sitoutunut pelastamaan Hamasin ottamat panttivangit. Mitä arvelet panttivangeille käyvän?

–  Joitakin tietoja on tullut, että neuvottelut ovat edenneet. En tiedä onko aivan ovella se, että panttivangit saataisiin vapaaksi. Tilanne on hyvin hyvin hämärä.

– Joka tapauksessa Hamas sanoo, että parikymmentä panttivankia on kuollut Israelin tekemissä hyökkäyksissä.

Nurminen kertoo, että neuvotteluita vetää Qatar, jossa Hamasin johtajistoa on asunut.

Lue myös:

    Uusimmat