Lauri Johanssonin syyntakeisuus on asiantuntijan mukaan alentunut

Helsingin käräjäoikeus jatkoi tänään entisen rikollisjohtajan Lauri Johanssonin oikeudenkäyntiä. Johansson on tunnustanut kaksi 1990-luvulla tekemäänsä murhaa. Tunnustusten syyksi hän on sanonut uskoon tulon.

Oikeus käsitteli suljetuin ovin lausuntoa, jonka Valviran ylilääkäri Irma Kotilainen oli tehnyt Johanssonin mielentilasta. Sen jälkeen alettiin käsitellä rangaistuksen mittaamista.

Julkisesta keskustelusta pystyi päättelemään, että Kotilainen pitää Johanssonia alentuneesti syyntakeisena. Johanssonille on vuonna 2002 tehty mielentilatutkimus, jonka mukaan hänen syyntakeisuutensa on alentunut. Alentuneesti syyntakeinen tuomitaan yleensä syyntakeista lievempään rangaistukseen.

Korkein oikeus (KKO) oli kuitenkin eri mieltä kuin lausunnon antanut silloinen Terveydenhuollon oikeusturvakeskus. KKO tuomitsi Johanssonin vuonna 2004 elinkautiseen vankeuteen murhasta, ja hän kärsii rangaistustaan yhä.

Ei uutta rangaistusta

Syyttäjä Harri Ilander katsookin, ettei Johanssonille enää voi määrätä muuta rangaistusta, sillä nykyinen elinkautinen kattaa kaikki rangaistukset, myös seuraamukset nyt käsillä olevista kahdesta murhasta. Nämä murhat Johansson teki ennen sitä murhaa, josta hän nyt istuu elinkautista.

Toisen uhrin omaista edustava asianajaja Heikki Lampela tulkitsi asian niin, ettei Johanssonille koidu kahdesta murhasta mitään seuraamusta. Hetken asiaa päiviteltyään Lampela sanoi:

– Jätän sen oikeuden harkittavaksi.

– Oikeuden harkittavaksi se jää joka tapauksessa, oikeuden puheenjohtaja käräjätuomari Jaana Helander sanoi.

Johanssonin puolustaja asianajaja Pekka Kivi vaati oikeudessa, että Johanssonin on katsottava olleen alentuneesti syyntakeinen. Tällä perusteella Johanssonin vahingonkorvauksia uhrien omaisille pitäisi Kiven mielestä kohtuullistaa.

Uhrien omaisia edustavat asianajajat vastustivat vaatimusta. He, samoin kuin syyttäjä, vaativat, että Johansson tuomitaan syyntakeisena. Jos hänen syyntakeisuutensa kuitenkin katsotaan alentuneen, sen ei omaisten mielestä tule vaikuttaa korvauksiin.

Oikeus käsitteli Johanssonin tunnustamia murhia nyt toista kertaa. Ensimmäinen istunto kesti vain 40 minuuttia, ja tänään selvittiin puolessa tunnissa, mitä voitaneen pitää eräänlaisena murhaoikeudenkäyntien ennätyksenä. Koska Johansson on tunnustanut teot, selvitettävää on hyvin vähän.

Sanailua Lampelan laskusta

Oikeudenkäynnin lopuksi päästiin kuitenkin sanailemaan, kun Heikki Lampela esitti vajaan 3 000 euron laskunsa. Kivi paljoksui laskua.

– Teidän päämiehennekö sen maksaa? Lampela sanoi viitaten Johanssonin ilmeiseen varattomuuteen.

– Hänet velvoitetaan kuitenkin korvaamaan se valtiolle, Kivi sanoi.

Silmin nähden ärtynyt Lampela piti "vanhemman kollegansa" toimintaa "ennenkuulumattomana".

– Itse en toimisi noin, Lampela sanoi.

– Me olemme erilaisia, vastasi Kivi.

Kiven lasku on niin ikään 3 000 euron luokkaa. Syyttäjä vaati, että käräjäoikeus ottaa asianajajapalkkiossa huomioon sen aseman, joka asianajajien päämiehillä on. Tämä tarkoittaa, että syytetyn puolustaminen on työläämpää kuin omaisen etujen ajaminen.

Lampela sanoi joutuneensa valmistautumaan siihen, että jutusta tulisikin monimutkaisempi: hänestä Johansson olisikin oikeudessa saattanut kiistää kaiken.

Puheenjohtaja Helander sekä käräjätuomarit Marko Lepistö ja Jouni Rantanen antavat jutussa kansliatuomion kahden viikon kuluttua.

Lue lisää oikeudenkäynnin taustoista ja Johanssonin mielentilan arvioinnista MTV3:n rikostoimittajan Jarkko Sipilän jutusta 23.4.:

Lue myös:

    Uusimmat