Latvalasta nuorin MM-rallin voittaja, neljä suomalaista pisteille!

Jari-Matti Latvala on voittanut viikonloppuna kisatun Ruotsin MM-rallin. Mikko Hirvonen täydensi suomalaisten kaksoisvoiton sijoittumalla toiseksi. Yhteensä neljä suomalaista sijoittui MM-pisteille.

- Nyt on superfiilis. Olemme pystyneet ajamaan ongelmitta. Olen todella iloinen siitä, Latvala iloitsi tultuaan ensimmäisenä maaliin.

Latvalasta tuli samalla historian nuorin MM-osakilpailun voittaja. Hänellä on tänään mittarissa 22 vuotta ja 313 päivää. Aikaisempi ennätys oli rallilegenda Henri Toivosen nimissä. Toivonen oli 24 vuoden ja 86 päivän ikäinen voittaessaan Isossa-Britanniassa vuonna 1980.

- En ole ajatellut tuota ennätystä. Olen yrittänyt ajaa erikoiskoe erikoiskokeelta, Latvala totesi päivän huollossa kaksi erikoiskoetta ennen maalia.

Latvala kukisti toiseksi sijoittuneen Ford-tallikaverinsa Hirvosen lopulta 58,3 sekunnilla. Palkintokorokkeelle kolmantena kivunnut Italian Gianluigi Galli jäi Latvalalle yli kaksi minuuttia. Norjan Petter Solberg oli neljäs ja saman maan Andreas Mikkelsen viides. Galli ja Mikkelsen ajavat Fordeilla, Solberg Subarulla.

Neljä suomalaista pisteille, N-ryhmässäkin kaksoisvoitto

Suzuki-auton kanssa värikkään kisan ajanut Toni Gardemeister taisteli lopputuloksissa seitsemänneksi ja nappasi kaksi MM-pistettä.

MM-pisteille nousi myös tuotantoautojen N-ryhmässä Mitsubishia ajava Juho Hänninen, joka luokkavoiton lisäksi sijoittui kokonaiskisassa kahdeksanneksi.

Suomi nappasi kaksoisvoiton myös N-ryhmässä, sillä Hännisen jälkeen luokassa sijoittui Jari Ketomaa Subaru-autollaan. Kokonaiskisassa Ketomaa oli kymmenes.

Loebille karvas tappio

Lajin hallitseva nelinkertainen maailmanmestari Ranskan Sebastien Loeb koki juhlakilpailussaan pahan tappion. Uransa 100. MM-osakilpailua ajanut Loeb tippui kärkitaistosta jo perjantaina sattuneen pyörähdyksen seurauksena. Loeb keskeytti kisan myös lauantaina moottorivikaan vedoten. Kisan voittoa vuonna 2004 juhlinut Loeb on yhä ainoa ei-pohjoismaalainen voittaja Ruotsin osakilpailussa.

Hirvonen nousi MM-pisteissä kärkipaikalle ohi Monte Carlon avauskisan voittaneen Loebin. Kahden osakilpailun jälkeen Hirvosella on koossa 16 pistettä. Loeb ja Latvala ovat tasoissa 10 pisteessä. Ford siirtyi kärkeen valmistajien sarjassa.

Kauden aikana ajetaan yhteensä 15 MM-osakilpailua. Seuraava osakilpailu ajetaan Meksikossa helmi-maaliskuun vaihteessa. > Lue ennakko