Mainos

Latumestarin karu kuva – hiihtoladuilla röyhkeää käytöstä

Suomen vilkkaimpia hiihtolatuja Helsingin Paloheinän alueella ylläpitävä liikuntapaikanhoitaja Juha "Lumimies" Korhosen mukaan latujen tuhoaminen on tahallista.

– Ihmisiltä puuttuvat käytöstavat. Kyllä se tuhoaminen on tahallista, jos laduilla esimerkiksi kävellään. Jos meillä on ollut tykitettynä vain kilometrin mittainen latu, niin siinäkin on pitänyt käydä kävelemässä. Olen kuullut lukuisia kertoja saman selityksen: Olen kulkenut tästä aina kesät talvet, sanoo Korhonen.

MTV Uutisten verkkosivuilla käydyissä keskusteluissa on ollut myös kävelijöitä, jotka ovat ihmetelleet toisia latuja rikkovia kävelijöitä.

Minua lähinnä ihmetyttää se, että ihmiset ovat niin sairaita, että lähtevät kävelemään hiihtouria pitkin ja vielä koiran kanssa. Paloheinästä pääsee Helsingin keskustaan asti kävelypolkua pitkin. Itse en ole hiihtäjä, mutta ei tule mieleenkään kävellä latua pitkin esim, Keskuspuistossa, jossa lenkkeilen päivittäin.

2:18

Korhosen mukaan viimeksi tänään latukoneen perässä ajeli pyöräilijä, joka tuhosi samantien tehdyn työn. 

–  Monet ovat peräänkuuluttaneet kylttejä, mutta eiväthän hiihtoladut ole mikään Mannerheimintie. Innostaisiko se jopa vielä enemmän ihmisiä tuhoamaan latuja, pohtii Korhonen vakavissaan.

Aika moni kävelijä, juoksija ym. puolustelee ladulla oloaan sillä, ettei osaa liikkua muualla kun sillä tutulla reitillä, jossa hän ulkoilee hiihtokauden ulkopuolellakin. Voisikohan näille ihmisille, joiden on vähän vaikeampi kokeilla mitään uutta, pitää kursseja: näin löydän uusia reittejä

Työ innosti hiihtämään

– Olen jäsenenä Paloheinän hiihtoladut -julkisessa ryhmässä, koska haluan tiedottaa latuasioista. Enimmäkseen olen saanut siellä kehuja. Itse rupesin hiihtämään vasta seitsemän vuotta sitten, kun tulin tähän työhön

– Toki olen harrastanut muutenkin urheilua. Ei hiihtäjien vaatimuksia ja tarpeita voi mielestäni ymmärtää, jos ei itse hiihdä, kertoo nykyisin talvessa tuhat kilometriä hiihtävä Korhonen.

Ote Facebookin kiitoksista:

Viitosen latu on erinomaisessa kunnossa. Mutta pitäkää hiihtäjät puolenne: nyt siellä on melkein ollut enemmän juoksijoita/koiran kävelyttäjiä kuin hiihtäjiä! Ihme, että heti kun ajetaan latu,  niin sinne ilmaantuu hirmuinen määrä kävelijöitä.

Korhonen kertoo seuraavaksi ilouutisen pääkaupunkiseudun hiihtäjille: Paloheinän peltoladut ajettiin maanantaina. Mittaa ladulla on 11 kilometriä. 

– Siellä on rinnakkain neljä latua perinteistä ja välissä kymmenen metriä luistelubaanaa. Meillä oli kaksi konetta ajamassa latuja ja siinä meni viitisen tuntia. Latukoneella nopeus on vain kymmenen kilometriä tunnissa. Jokainen voi miettiä, että jos hyvänä talvena ajan 5 000 kilometriä latuja, niin saa siinä koneen kyydissä istua.

Latuja tehdään yötä päivää

Paloheinän muutaman kilometrin mittaista tykkilumilatua on tykitetty jo kahteen otteeseen yötä päivää monessa vuorossa. 

– Tänäkin talvena Paloheinän tykkilumiladulla on ajeltu kilvettömällä motocross-pyörällä hiihtäjien seassa. Ehkä se vaatii jonkun vakavan ennakkotapauksen ennen kuin hiihtäjien turvallisuuden jatkuva vaarantaminen loppuu, pohtii Korhonen.

Korhonen on samalla linjalla tämän verkkokommentoijan kanssa.

Koettakaa ihmiset mielummin nauttia hiihtämisestä ja ulkoilusta. Ei näitä hiihtokelejä kuitenkaan liikaa ole. Muiden huomioon ottaminen ja ymmärtäminen keventää myös kivasti mieltä.

Korhosen meneillään oleva talvi on jo neljäs huono lumitalvi Etelä-Suomessa.

– Oma hiihtotavoitteeni voi jäädä nyt kauas, sillä olen pystynyt hiihtämään vasta sata kilometriä. Nyt olen keväällä lähdössä ensimmäiselle hiihtoreissulleni Lappiin. Olen jopa harkinnut muuttoa laduntekijäksi pohjoiseen, jossa ajettavia latuja riittää. Ehkäpä ensin vuorotteluvapaalle, pohtii lumettomiin talviin ja ladun tuhoajiin kyllästynyt Korhonen.

1:03

Kursivoidut tekstit suoria otteita MTV Uutisten -verkkokeskustelusta ja somepäivityksistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja