Lättykakku ja mansikkasalaatti 11.7.2001

toim. Sari-Leena Heilanen

Huomenta Suomen kesäkeittiössä valmistetaan mansikkaherkkuja ja annetaan pakastusvinkkejä mansikoille.

LÄTTYKAKKU

5 dl maitoa
2 munaa
3 - 3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa

Täyte:


2 dl maitorahkaa
2 1/2 dl Creme Vispiä tai Creme Vanillaa
1/2 dl sokeria
1 l mansikoita

1. Valmista taikina kuten tavallinen lättytaikina, sekoita ensin kananmunat ja maito keskenään. Lisää leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää kuiva-aineet nesteeseen koko ajan samalla sekoittaen. Mausta taikina kardemummalla, sokerilla ja suolalla. Paista lätyt heti. Lätyistä tulee tavallisiä räiskäleitä paksumpia, joten paista lätyt kypsiksi miedolla lämmöllä.
2. Valmista täyte sekoittamalla vispaamalla joko Creme Vispi tai Creme Vanilla vaahdoksi. Lisää vaahtoon maitorahka, sokeri ja noin kymmenen masikkaa, jotka soseutat esim. sauvavatkaimella sekaan. Puolita loput mansikat ja säästä ne koristeluun.
3. Kokoa kakku laittamalla ensin yksi paksu lätty pohjaksi, laita päälle täyteeksi mansikkarahkaa ja muutamia puolitettuja mansikoita. Tämän jälkeen laita toinen lätty ja jälleen sen päälle rahkaa ja muutama puolitettu mansikka. Jatka kokoamista kunnes kaikki ainekset on käytetty. Täyttävä lättykakku on sopiva herkku vaikkapa välipalaksi.

MANSIKKASALAATTI


2 mansikoita
2 rkl limemehua
1 dl sokeria
3 rkl manteli- tai sitruslikööriä
1 dl paahdettuja mantelilastuja

1. Perkaa mansikat ja leikkaa ne lohkoiksi. Sekoita sokeri ja limemehu keskenään. Lisää likööri ja kaada liemi mansikoiden sekaan. Koristele herkku vielä paahdetuilla mantelilastuilla.

Lue myös:

    Uusimmat