Lasten maha- ja suolistotulehduksiin suositeltu valmiste paljastui tutkimuksessa turhaksi

Kuka hoitaa sairasta lasta kotona? 10:19
Kuka jää kotiin hoitamaan sairasta lasta?

Lapsille ripulia ja oksentelua aiheuttavat maha-suolitulehdukset eivät todennäköisesti parane probioottivalmisteilla, tuore tutkimus osoittaa. Probiootteja silti suositellaan usein tähän tarkoitukseen.

Tutkijoiden havainnot julkaistiin arvostetussa NEJM-lehdessä, ja ne perustuvat 884 maha-suolitulehduksen takia sairaalan päivystykseen tuodun 3–48-kuukautisen lapsen terveystietoihin. Osana tutkimusta lapsista puolet satunnaistettiin saamaan probioottivalmistetta ja puolet lumevalmistetta viiden päivän ajan.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni lapsi oli säästynyt maha-suolitulehduksen pahenemiselta, he havaitsivat luvut hyvin samanlaisiksi kummassakin ryhmässä. Probioottivalmisteet eivät toisin sanoen hillinneet tulehdusta tai vaikuttaneet sen oireisiin tai kestoon.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta huomauttavat epävarmuustekijöiden vaikeuttavan niiden tulkintaa. Tutkimuksessa käytettiin Lactobacillus rhamnosus R0011 ja L. helveticus R0052 -probiootteja, joita on käytetty ripulihoidoissa aiemminkin, mutta on silti mahdollista, että jotkin muut bakteerikannat olisivat olleet tehokkaampia.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat