Laskiaispullat kevyesti

Laskiaisena on kiva tarjota täytettä pursuavia pullia ja höyryävää kaakaota. Laskiaispullat sopivat myös laihduttajille, sillä viisailla leivonta-aineiden ja täytteen valinnalla voi pullan energiamäärää keventää tuntuvasti ilman, että maku kärsii. Painonvartijoissa opetellaan jo laihdutusaikana herkuttelemaan oikein. Yleisestä käsityksestä poiketen ei laihdutettaessa ole viisasta kokonaan kieltäytyä kaikista herkuista. Liian tiukalla asenteella ja kieltäytymällä laihduttaja ei enää myöhemmin pärjääkään erilaisten houkutusten kanssa.

Laskiaispullaa luonnehditaan oivaksi laihduttajan herkuksi, sillä perinteinen vehnänen on kahvileipien keveimmästä päästä. Laskiaispullan tärkein keventämisen kohde on täyte. Perinteinen manteleista ja pähkinöistä valmistettu mantelimassa, yli kolmanneksen rasvaa sisältävä kermavaahto ja runsaasti sokeroitu hillo tekevät sinänsä viattomasta vehnäsestä energiapommin. Yhtä herkullisen mutta kevyemmän laskiaispullan täytteeksi sopii valmis vaahtoutuva vaniljakastike, jota voi vielä keventää raikkaalla rahkalla.

Hillon asemesta voi käyttää soseutettuja marjoja tai keveitä lasten hedelmä- ja marjasoseita, jotka on maustettu ripauksella sokeria, hedelmäsokeria tai makeutusjauhetta.

Keveät laskiaispullat

15 kpl

2,5 dl rasvatonta maitoa
25 g (1/2 pkt) hiivaa
1 rkl sokeria
3/4 dl makeutusjauhetta
1/4 tl suolaa
1 muna
1 tl kardemummaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
25 g sulatettua voimariinia, 60 %

Voiteluun
kananmuna

Täyte:
1 prk hedelmä- tai marjasosetta
125 g (1/2 prk) maitorahkaa
1 dl (1/2 prk) vaniljakastiketta
2 rkl makeutusjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
1 tl tomusokeria

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää sokeri, makeutusjauhe, suola ja muna sekä kardemumma. Sekoita. Lisää osa jauhoista puuhaarukalla vatkaten.

Alusta lopuilla jauhoilla, kunnes taikina irtoaa käsistä mutta on pehmeää. Vaivaa sekaan sulatettu voimariini. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa. Leivo kohonneesta taikinasta 15 pikkupullaa.

Paista noin 12 minuuttia 225 asteessa. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita joukkoon rahka. Mausta. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä hedelmäsoseella ja vaniljavaahdolla. Nosta kansi päälle ja sihtaa pinnalle tomusokeria.

Kuuma laskiaiskaakao

1 annos

2 dl rasvatonta maitoa
2 tl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
maun mukaan makeutusainetta tai sokeria
(2-3 tippaa rommiuutetta)

(MTV3-STT-Painonvartijat)

Lue myös:

    Uusimmat