Laskettelukypärissä suuret erot!

Parhaimpien ja huonoimpien laskettelukypärien välillä on suuri ero, eikä hinta aina ratkaise kypärän turvallisuutta, selviää vakuutusyhtiö Folksamin testistä. Kaikissa testikypärissä on parantamisen varaa.

Onnettomuuden sattuessa, oikealla kypärävalinnalla on ratkaiseva vaikutus kallonmurtuman tai aivovamman synnyssä.

Folksam testasi 13 tavallisinta Suomessa ja Ruotsissa myynnissä olevaa nuorten ja aikuisten laskettelukypärää.

Erot testattujen kypärien välillä olivat niin suuret, että mahdollisen onnettomuuden sattuessa kypärän valinnalla voi olla ratkaiseva vaikutus vamman vakavuuteen.

Parhaimmat kypärät

Everest U EXT MIPS HLM -, Scott Chase MIPS - ja Sweet Protection Igniter MIPS -merkkiset kypärät selvisivät testissä parhaiten.

Huonoimmat kypärät

Huonointa suojaa antoivat Biltema-, Everest U All Mountain -, Head Pro - ja Smith Vantage -laskettelukypärät.

– Testasimme tavallisimmat laskettelukypärät, jotta asiakkaamme voisivat valita turvallisimman kypärän. Testi osoittaa, ettei hinta aina ratkaise kypärän turvallisuutta. Yhtä turvallisen kypärän voi saada alle puolella hinnalla kalleimpaan kypärään verrattuna, kertoo Folksamin urheiluvahinkoasiantuntija Malin Åman Ruotsissa.

Folksamin testit ylittävät CE-normit. Testin mukaan useimpia laskettelukypäriä tulisi parantaa nykyisestä, vaikka testatut kypärät oli aikaisemmin CE-testattuja ja -hyväksyttyjä.

Kolme iskutestiä

Folksam teki kolme iskutestiä. Kahdessa simuloitiin hiihto-onnettomuuksia, joissa isku tulee viistosti päähän, ja kolmannessa suoritettiin suora iskutesti*.

Suora iskutesti on virallinen testi, joka tehdään siten, että kypärä pudotetaan suoraan maahan 20 kilometrin tuntinopeudella ja kiihtyvyysvoima mitataan osumahetkellä.

Folksam teki tämän testin siten, että kypärä pudotettiin maahan 25 kilometrin tuntinopeudella.

Päävammojen riski huomattava

Isku, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle, on tavallinen hiihto-onnettomuudessa ja voi johtaa aivovammoihin. Tästä huolimatta Ruotsin kuluttajaviraston (Konsumentverket) sertifiointitestit eivät sisällä kiertoliikeiskua kypärään.

Vino isku kalloon voi aiheuttaa vaikeita päävammoja, kuten aivotärähdyksen ja tajuttomuuden tai hermovaurioita. Vinon iskun testissä parhaiten suojasivat Everest U EXT MIPS HLM -, Scott Chase MIPS - ja Sweet Protection Igniter MIPS -kypärät, mutta myös näissä päävammojen riski oli huomattava.

– Kaikkien testin kypärien tulisi suojata huomattavasti enemmän päähän kohdistuvaa vinoa iskua vastaan, sanoo Folksamin tutkija ja testivastaava Ruotsissa Helena Stigson.

Lähde: ePressi.com

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat