Lasin alkuperän saa salata

Designtuotteiden ja muiden kulutustavaroiden alkuperämaan merkitseminen tuotteisiin ei ole pakollista.

Tietojen antaminen alkuperämaasta on kuitenkin osa tuotteen markkinointia. Alkuperämaasta ei kuitenkaan saa antaa kuluttajille harhaanjohtavia tietoja.

Vaikka merkintää ei vaadita, pitää tuotteesta löytyä tieto maahantuojasta tai valmistajasta tai valmistuttajasta, joka vastaa tuotteen turvallisuudesta.

Elintarvikkeilla omat säännöt

Elintarvikkeista on kerrottava alkuperämaa, jos sen uupuminen voi johtaa ostajaa harhaan. Esimerkiksi mustikoiden kotimaa on kerrottava, jotta kuluttaja ei kuvittele niiden olevan ilman muuta kotimaisia. Mutta esimerkiksi pippurin kohdalla alkuperämaata ei tarvitse kertoa. Kuitenkin tuoreiden hedelmien ja vihannesten alkuperämaa on aina ilmoitettava.

Naudanlihan alkuperämaa on kerrottava aina. Evira suosittelee, että myös kaiken muun lihan alkuperä ilmoitetaan. Makeasta vedestä pyydetystä kalasta tulee ilmoittaa alkuperämaa. Merestä pyydetystä tuotteesta riittää merialue kuten Luoteis-Atlantti tai Itämeri. Viljellyn kalan osalta ilmoitetaan viljelymaa.

Tuotteen valmistusmaa ei välttämättä ole sama kuin alkuperäismaa. Esimerkiksi tuote ei muutu suomalaiseksi, vaikka se valmistettaisiin Suomessa, jossa oleellinen raaka-aine on ulkomailta. Tällöin raaka-aineen alkuperämaa on kerrottava, jotta kulutta ei erehdy luulemaan tuotetta kotimaiseksi.

Elintarvikkeiden vapaaehtoiset alkuperämerkit

  • Hyvää Suomesta – merkkiä saa käyttää tuotteissa, jotka on valmistettu Suomessa ja joiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaisia. Kuitenkin lihaa sisältävien tuotteiden lihan, kalaa sisältävien tuotteiden kalan, kananmunaa sisältävien tuotteiden kananmunan ja maitoa sisältävien tuotteiden maidon on oltava 100 -prosenttisesti suomalaista.
  • Avainlippu-merkki ei takaa täyttä kotimaisuutta eläinperäisten raaka-aineiden suhteen. Tuotteen pitää olla Suomessa valmistettu, mutta vaadittu 50 prosentin kotimaisuusaste lasketaan omakustannusarvosta, jossa otetaan huomioon raaka-ainekustannusten lisäksi myös muut syntyneet kustannukset.
  • Sirkkalehtilippu kertoo, että suomalainen tuottaja noudattaa Laatutarha-ohjeistoa.  
  • Maakuntien Parhaat – laatumerkkiä voivat käyttää pienyritykset, joiden tuotteiden kotimaisuusaste on korkea (vähintään 80 prosenttia omakustannusarvosta (työ ja raaka-aine); pääraaka-aineiden kuitenkin 100 %).
  • Suomen lippua saatetaan käyttää tuotteiden yhteydessä symboloimaan tuotteen suomalaisuutta ja kotimaisuutta. Tuotteen tulee olla sekä valmistuksen että raaka-aineiden osalta kokonaan tai pääosin kotimainen, muussa tapauksessa lipun käyttö 



Lue myös:

    Uusimmat