Lasikuitutapetin tasoitus ja maalaus

Seinän pintakäsittelystä on tullut paljon kysymyksiä. Meillä on tässä nyt esimerkkitapaus, jossa seinälevytyksen päällä olevalle lasikuitutapetille on maalattu päälle.

Tasoitukseen on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen: 6 mm saneerauskipsilevy, joka nauhoitetaan, kitataan ja maalataan - toiseksi voidaan käyttää tasoitetapettia - ja kolmanneksi vedetään ylitasoitus, jolle tehdään kevyt välihionta. Tätä konstia käytetään tässä, sillä käsiteltävä ala on suhteellisen pieni.

Työ aletaan hiomalla vanhat liat ja epätasaisuudet pois. Itse lasikuitutapettia ei kuitenkaan ole syytä rikkoa; kyllä senkin käsittelemään pystyy, mutta se hankaloittaa asioita turhaan.

Tässä on hyvä käyttää apuna vaikkapa halogeenivalaisinta, joka on suunnattu valaisemaan pitkin seinää. Sehän tuo epätasaisuudet mainiosti esille.

Hiontapöly poistetaan. Asutuissa tiloissa imuri on hyvä työväline. Jos taas koko kämppä on remontissa, silloin harja on kätevämpi työväline. Hengityssuojainta on tietysti syytä käyttää aina tällaisissa remonteissa.

Tasoitteen levittämiseen sopiva työkalu on noin 60 cm pituinen hammaslasta. Lisäksi tarvitaan lyhyt, noin 20 cm lasta nurkkiin ja vastaaviin pieniin paikkoihin.

Kun ensimmäinen tasoitekerros on kuivunut, suoritetaan kevyt välihionta. Jos siihen on jäänyt knöölejä, tehdään ylitasoitus vielä toiseen kertaan.

Älä anna maalin kuivua työn edetessä

Poistetaan pöly ja aletaan maalauspuuhaan. Koska tämä seinä maalataan sävyttävällä värillä, erillisiä pohjamaaleja ei laiteta vaan maalataan kahteen kertaan pintamaalilla. Pintamaali on valittu sen mukaan, että nyt ollaan keittiössä ja seinään saattaa joutua vähän rasvaa. Siksi valittiin maali, joka kestää hyvin pyyhkimistä ja pesua.

Reiskan tapa on aloittaa nämä maalaushommat aina rajauspuuhista. Seinän ja katon välissä oli lista, johon Reiska ei sen kummempaa rajaustyökalua käyttänyt - käsivaralla siveltimellä rajattiin sitä vasten. Samoin nurkassa rajattiin käsivaralla toiseen seinään.

Kaikkia rajauksia ei kannata tehdä kerralla valmiiksi. Jos rajaukset ehtivät kuivahtaa ennen varsinaisen pinnan maalaamista, saattaa seurauksena olla paljain silmin silmin erottuvia rajoja eikä se ole oikein kaunista. Samasta syystä maalataan sopivia – esimerkiksi puolen metrin levyisiä – kaistoja katosta lattiaan. Koetetaan siis pitää kaikki rajakohdat hiukan kosteina niin kauan, että ehditään aloittaa uusi levitys.

Ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua nurkkiin vedettiin vielä akryylit, koska telalla niistä ei saatu viimeisen päälle siistiä. Akryyli tarvitsee tartuntapohjaksi maalin, joten sitä ei kannata ruveta vetämään suoraan tasoitteen päälle. Nyt nurkasta tulee todella siistin näköinen. Jos pientä elämistä tapahtuu, kohdistuu se akryyliin, eikä maalipinta ole ensimmäisenä halkeamassa.

Maalikerrokset kuivuvat – tietysti maalityypistä riippuen - pölykuiviksi puolessa tunnissa ja ovat päälle maalattavissa parin tunnin kuluttua. Kuivumisastetta voi kokeilla sopivasta, piiloon jäävästä paikasta sormenpäällä kokeilemalla.

Kannattaa muistaa, että lasikuitutapetin tasoituksessa ja maalauksessa pätee sama periaate kuin muussakin sisämaalauksessa. Jos mahdollista, suljetaan lämmitys maalattavasta huoneesta päivää tai paria ennen remontin aloittamista ja koetetaan viilentää sitä alle 20 asteen lämpötilaan, mielellään tuonne lähelle 15 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja