Mainos

Lapsiperheen 80-luvun keittiön uusiminen

Marianne Sundell suunnitteli muutoksen nelihenkisen perheen rivitaloasunnon keittiöön, johon kaivattiin lisää tilaa ja tehokkuutta.

Perhe on muuttanut rivitaloasuntoon, joka on valmistunut 80- luvulla. Keittiö on alkuperäisessä kunnossa lukuun ottamatta kolmea yläkaapistoa, jotka perhe asensi, kun totesivat että keittiössä on liian vähän säilytystilaa astioille.

Perhe toivoo että vanha ruokapöytä säilyisi edelleen keittiössä. Toiminnallisesti keittiö ei ole paras mahdollinen, sillä esimerkiksi ainoat säilytyskaapit sijaitsevat ikkunan vieressä toisella seinustalla ja laatikostoja ruuanlaittovälineille on aivan liian vähän lieden lähettyvillä. Kaapistot halutaan vaihtaa ja keittiöstä pitäisi saada tehokkaampi.

Yleisilme kirkastui

Keittiötä suunniteltaessa perheellä oli selkeä visio siitä, että keittiön tulisi olla vaalea, jotta vanha ruokailuryhmä säilyisi edelleen huoneen pääkalusteena ja keittiön kaapistot loisivat sille selkeän taustan. Huoneen yleisilme raikastui, kun vanha parkettilattia hiottiin ja kalusteet muuttuivat kiiltävän valkoisiksi.

Uudet välitilan laatat hohtavat myös valkoisuuttaan. Vaikka ne ovat valkoiset, ne tarjoavat katsojalleen mielenkiintoisen rytmin 1/3 laattalimityksellään. Tumma työtaso sitoo klassisesti kalustekokonaisuuden osaksi ruokailuryhmää ja sävy toistuu myös uudessa baarituolissa ja penkissä.

Säilytystilaa tarvittiin lisää, mutta laskutilasta ei haluttu tinkiä. Säilytystilaa saatiin, kun ikkunaseinustalle työtason alle asennettiin koko matkalta alakaapistoja. Runkosyvyys vaihtelee, jotta saatiin aikaiseksi rytmiikkaa ja paikka baarituolille. Myös uusi rulokaappi nurkassa tarjoaa kaikille pienkoneille ja keittokirjoille hyvän säilytystilan.

Putket piiloon

Ikkunan yläpuolella oleva kotelo peittää talotekniikan mm. ilmastointi- ja vesiputket ja samalla se toimittaa valopalkin roolia, josta saadaan hyvää yleisvaloa keittiöön. Pitkän yläkaapistorivin sokkeli asennettiin syvälle, aivan ilmastointiputkiin kiinni, jotta kaapistot näyttävät ilmavimmilta. Pistorasia asennettiin ylös, jotta sinne saa vaikka talvisaikaan laittaa tunnelmavaloja.

Alakaappien alla olevat valaisimet uusittiin ja kytkettiin samaan sarjaan jolloin loisteputkivalaisimet ja pistorasiat muodostavat pitkiä kokonaisuuksia valaisten pehmeästi työtasoa. Liesituuletin uusittiin ja siinä on ohjausyksikkö koko talon ilmanvaihdolle. Valolista on kapea ja mukailee liesituulettimen profiilia.

Aikaisemmin tiskiallas oli pitkä erillinen rosteritaso ja liesi seisoi erillisenä kodinkoneena työtasojen välissä. Selkeyttä työtason rytmiin saatiin, kun uusi taso rakennettiin yhtenäiseksi ja tiskiallas sekä liesi integroitiin osaksi sitä.

Mikro osaksi kaapistoa

Työtasoa saatiin lisää kun mikro vaihdettiin integroituun malliin ja se tuli osaksi korkeaa kaapistoa. Mikro laitettiin käyttökorkeudelle koululaisia ajatellen. Mikron alla on laatikosto ja sen myötä ruuanlaittovälineille saatiin lisää jäsenneltyä säilytystilaa.

Uudet kodinkoneet ovat rosterin sävyisiä ja ne tuovat mukavaa kontrastia vanhoihin kalusteisiin. Vanha jääkaappi siirrettiin aivan nurkkaan, jossa se ei korostu liikaa muutoin uudistuneessa keittiössä.

Vanha astiakaappi on edelleen samassa roolissa kuin aikaisemminkin. Kaapin yllä olevaa vitriinikaapisto huoliteltiin ja sen pohjaan asennettiin ehyt uusi levy peittämään runkorakenteita. Yläkaapiston alle rakennettiin penkki keittiökalusteista, johon saatiin myös lisää säilytystilaa. Pituudeltaan penkki on 1,8 m, aivan kuten ruokapöytäkin jatkettuna. Nyt kun tuoleja vapautui lisää, niin arkenakin tuoksuva ruoka houkuttelee tuttavia ruokapöydän ääreen nauttimaan yhdessäolosta.

Ikean keittiökokonaisuus 7.100,-

Ovi: Abstarkt kalv valk

Ovi: Avsikt vitriiniovi

Rulokaappi: alumiinin sävy

Vedin: Vinna

Taso: Prägel pähkinäkuvio

Tiskiallas: Boholmen 1 ½

Sokkeli: 220 alumiinin sävyinen

Jalat penkkiin: (lyhennettiin oikeaan mittaan ), Vättern

Peitelevyt: Abstrakt, kalv valk

Kodinkoneet:

NUTID OVN 900 uuni, NUTID HB I4 induktiotaso, NUTID MWN 400 yhdistelmä uuni /mikro, RENLIG DWH B00 W INT APK VA

Henriksdal baarituoli, istuinkorkeus 63 cm, 75,-

konepestävä irtopuuvillapäällinen

Jälleenmyynti: IKEA-tavaratalot, asiakaspalvelu 09-34829400, www.ikea.fi

Keittiöasennukset: Kokodiili, www.kokodiili.fi

Kotelointi- ja listoitustyöt ja välitilalaatoitukset: Lasse Gustafsson

Lapetek Slim 60, ulosvedettävä liesituuletinkehikko ja huippuimuri ohjausyksikkö 498,- ja Savo ketjutettava loisteputkivalaisin, kytkentärasioineen ja kaksoispistorasioineen.

kokonaisuus: 723,-

Damixa Eclipce hana 212,-

Tiedustelut: Domus Center / Tiia Helander, Helsinki 0207100437 www.domus.fi , www.villa-keittiot.fi

Jälleenmyynti: Domus Center ja Villa-keittiöt kautta maan

Välitilan laatat:

Brancos valkoinen kiiltävä, 160x750x11 mm 76,20 /m2

Saumalaasti: 101

Jälleenmyynti: Pukkila, Espoo 0207 219 780, www.pukkila.com

Opal spottivalo, 3xGU10/max50W 20,-

Tiedustelut: Philips Consumer Luminaires, Vantaa 09-8676336

Jälleenmyynti: Valaisin ja rautakaupat kautta maan

Lautasliinat, pyyhkeet, säilytyspurkit jne:

Casa Lautasliina 2 kpl 5,90e, Casa Patalappu 23 x23 cm 2,90e, Casa Essu, raidallinen 14,90e, Casa patakinnas 5,90e, Casa keittiöpyyhe 3 kpl 9,90e, Casa keittiöpyyhe 2 kpl 8,90e, Casa punakantinen säilytyspurkki, pieni 4,90e, Casa punakantinen säilytyspurkki, iso 6,90e, Casa istuintyyny 40x40 10,90e, Lautasliinarengas, puupappeja 1,90e, Bialetti, Coffee maker, induktioliedelle 39,90e, Sia-säilytyskori väliseinällä 59,90e

Tiedustelut: Stockmann, Tapiola 09-12121 www.stockmann.fi

Pannut, pannunaluset:

Matador kasari 1,5 l 51e, Matador paistovuoka 28 c 82e, Keittiöväline, silikon pun. taikinannuolija 15,50e, Silikoni pannunalusta musta 6,95e, Tarjotin, 38x38 cm punainen 26e

Tiedustelut: www.iittala.fi, Lommilan tehtaanmyymälä Espoo, 0204393584

Jälleenmyynti: Iittala myymälät ja Iittala tehtaanmyymälät kautta maan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.