Lapsi oli vasta 2-vuotias, kun Lauralla todettiin aivokasvain – tällaisia oireita ilmeni ennen syöpädiagnoosia

Erikoishaastattelu: Taiteilija Laura Annala toipuu aivosyövästä - maalaaminen auttoi selviämään pelosta ja taiteesta tuli työ 5:11
Taiteilija Laura Annalan elämä muuttui syöpädiagnoosin jälkeen monellakin tapaa. Yksi konkreettisista seurauksista oli parturi-kampaamoalan töiden vaihtuminen taiteen tekemiseen.

Taiteilija Laura Annalan mysteeriset oireet osoittautuivat aivosyöväksi. Kuntoutuminen on ollut raskas prosessi, mutta apuna on toiminut taide.

Lapualaisella taiteilijalla, Laura Annalalla, todettiin noin viisi vuotta sitten, loppuvuodesta 2017 aivosyöpä.

Syöpä leikattiin tammikuussa 2018, jonka jälkeen Annala joutui vielä käymään läpi useita syöpä- ja kuntouttavia hoitoja.

Annala vieraili viime viikolla Viiden jälkeen -lähetyksessä kertomassa, millaisia oireita ennen syöpädiagnoosia ilmeni ja miten uusiksi elämä meni leikkauksen jälkeen.

Moninaisia oireita ennen diagnoosia

Annalan mukaan syövästä kielineet oireet ilmenivät hyvin hiipien.

– Minulle tuli ensiksi iho-oireita: märkärupea, sammasta sekä selkään ihottumaa, joka osoittautui jonkinlaiseksi sieneksi.

Iho-oireiden jälkeen alkoivat vatsakivut, jotka pahenivat melko nopeasti koviksi ja kohtauksenomaisiksi. Seuraavaksi tulivat kuulo- ja näköhäiriöt.

– Sellaisia, että ikään kuin valo laitetaan pois ja takaisin. Tai yhtäkkiä kuului kohinaa ja käännyin katsomaan, että mistä ääni tuli.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Ennen syöpädiagnoosia Annala työskenteli parturi-kampaajana. Töitä tehdessä oikeasta kädestä alkoi kesken kaiken tippua harjat ja muut työvälineet.

– Tällaisia pieniä asioita, joita ei sitten osannut yhdistää, että kaikki voisivat johtua jostain yhdestä asiasta.

Pari vuotta ennen syövän löytymistä, Annalalle oli todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Osan hämmentävistä oireista Annala lukikin pahan uupumuksen ja masennuksen syyksi.

Diagnoosin jälkeen

Annala kertoo, ettei oikein edes muista kunnolla ensimmäistä kuukautta diagnoosin saatuaan.

– Muistan, että soittelin paljon ystäville ja olin paljon perheeni kanssa.

Annalalla oli kaksi parturi-kampaamoyritystä, jonka lisäksi hän kulki kouluttamassa parturi-kampaajia ympäri Suomea. Diagnoosin saatuaan hän jäi heti sairauslomalle.

– Kai se meni jonkinlaisen shokin sulattelussa se odotteluvaihe. Kävin neurologin kanssa asioita ja leikkaussuunnitelmaa läpi.

Sitten alkoi vaihe, mitä Annala kutsuu "syöpäkouluksi" – mitä kaikki termit, tilastot ja lääkäreiden hokemat oikeastaan tarkoittavat?

Syöpädiagnoosin käsittelyn omassa parisuhteessaan Annala koki vaikeaksi.

– Totta kai siinä tulee jokaisella oma tapa reagoida ja ne tavat voivat eri ihmisillä olla todella erilaisia. Siinä, missä minä oletan, että puoliso on tukena ja ottaa koppia, niin puolisolla ei välttämättä olekaan sellaista kykyä tai ei osaakaan reagoida siihen.

Annala koki, että niin kauan kuin hän pysyy vahvana, muutkin pysyvät.

Leikkauksen seurauksena aivovamma ja krooninen migreeni

Alkuvuodesta 2018 Annalalta leikattiin noin golf-pallon kokoinen kasvain aivoista. Leikkauksen jälkeen kasvain lähetettiin tutkimuksiin sillä olettamuksella, että se oli hyvänlaatuinen. Parin viikon päästä tuli kuitenkin tieto, että kasvain oli pahanlaatuinen.

– Silloin ymmärsin, että tähän menee koko vuosi.

Laura Annala syöpähoitojen aikana. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hoito aloitettiin maksimimäärällä sädetyshoitoa, kolmekymmentä kertaa aivoihin. Siitä siirryttiin puoli vuotta kestäneisiin sytostaatti- eli solunsalpaajahoitoihin. Hoidot saatiin päätökseen saman vuoden syyskuussa.

– Sitten jäikin aivovamma ja krooninen migreeni, joita kuntoutettiin ja koitettiin löytää kipuihin hoitoa seuraavat vuodet. Nyt oikeastaan viimeinen kulunut vuosi on ollut sellaista vähän normaalimpaa ja kivutonta elämää.

Annalan syöpähoitojen aikaan tämän poika oli vasta 2-vuotias.

– Kyllä se on ollut ehkä kaikkein hankalin asia käsitellä: miten hyvästelet oman lapsen ja selität asioita, pystyt päästämään irti. Ja miten tilanne tulee vaikuttamaan itse lapseen – hän saattaa kasvaa ilman äitiä. Siinä aukesi aika paljon silmät sille, mitä on olla nuori aikuinen ja vanhempi ja sairastua todella vakavasti.

Sairastumisen jälkeen on tapahtunut myös paljon hyvää

Ennen sairastumistaan Annala toimi kampaamoalan yrittäjänä, muttei pysty enää nykyisin tekemään kyseisiä, ajoittain hyvin hektisiäkin töitä, sillä hänen aivonsa eivät kestä niin kovaa rasitusta.

Eikä Annala omien sanojensa mukaan enää edes haluaisi tehdä vanhoja töitään.

– Olen ehkä löytänyt nyt niin paljon parempaa, että en kyllä vaihtaisi yhtään mihinkään tätä.

Kuten Annalan nykyisestä "tittelistä" voi päätellä, tilalle tuli taide.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pian Annalan kotiuduttua sairaalasta leikkauksen jälkeen tämän äiti patisti naisen maalaamisen pariin, jotta tämä voisi purkaa sisällään vellovia tunteita.

Annalan syöpädiagnoosista on kulunut nyt tosiaan viitisen vuotta. Miten pitkälle hän uskaltaa tällä hetkellä tehdä suunnitelmia elämänsä suhteen?

– Katson nyt siihen hetkeen, kun poikani aloittaa koulun. Sitten alan miettimään, mikä minusta tulee isona. Siihen saakka minun tehtäväni on olla hyvä äiti ja välittävä puoliso, Annala toteaa.

Katso artikkelin alusta löytyvältä videolta, miten taiteen pariin päätyminen mullisti Annalan asennetta työntekoon ja ylipäätän elämään sekä miten taulujen sisällöt muuttuivat paranemisprosessin edetessä.


Lue myös:

    Uusimmat