Lapsi liikenteessä pelottaa vanhempia eniten

Suomalaisvanhemmat pelkäävät lapsilleen tapahtuvan eniten onnettomuuksia silloin, kun he liikkuvat yksin tai kavereiden kanssa liikenteessä.

​​Kesä on lapsille aktiivista aikaa liikkua ulkona. Myös koulujen alkaminen saa tenavat liikkeelle, ja vilisemään liikenteen seassa.

Ifin ja Kalevan teettämän selvityksen mukaan lapsille sattuu tapaturmia eniten ulkoillessa, koulussa tai kotimatkalla, harrastuksissa sekä kotona.

Huoli aina läsnä

Huoli lapsen turvallisuudesta on läsnä vanhempien arjessa. Yhteensä 68 % kyselyyn vastanneista pelkää, että omalle lapselle sattuu tapaturma.

Naiset pelkäävät lastensa puolesta hieman enemmän kuin miehet. Erityisesti vanhemmat, joilla on 7–12-vuotiaita lapsia, pelkäävät jälkikasvullensa sattuvan tapaturman mahdollisuutta.

– Lapsen vakuuttaminen tapaturmien varalta​ luo mielenrauhaa vanhemmille. Tapaturmavakuutuksen ja sairaskuluvakuutuksen ero ei ole kovin monelle tarpeeksi selkeä. Urheilulajia harrastavilla lapsilla saattaa puolestaan olla tuplavakuutus tapaturmien varalle, mutta lisenssivakuutus ei kata pelikenttien ulkopuolella sattuvia tapaturmia, Kalevan markkinointijohtaja Minna Mikkanen summaa.

Etelä- ja Länsi-Suo​messa pelätään eniten liikennettä

Kyselyyn vastanneista suomalaisista vanhemmista 58 % pelkää eniten sitä, että omalle lapselle sattuu tapaturma liikenteessä. Huoli oli suurinta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Seuraavaksi eniten, 12 % vastaajista, pelkää tapaturman sattuvan silloin, kun lapsi touhuaa ja leikkii kavereidensa kanssa ulkona.

Reilulle neljäsosalle (27 %) kyselyyn vastanneista vanhemmista, joilla on vähintään yksi lapsi, on sattunut vähintään yksi tapaturma vuoden aikana. Tapaturmille altistumisessa ei ole suuria eroja lasten sukupuolen ja iän perusteella.

Yleisimpiä lapsille sattuneita tapaturmia ovat kaatuminen, johonkin esineeseen tai esteeseen itsensä satuttaminen, jonkin kehonosan vääntyminen ja putoaminen.

Ifin ja Kalevan YouGov Finlandilla teettämään kyselyyn vastasi kesäkuussa 502 suomalaista, joilla on vähintään yksi lapsi.

Liikenteessä on paljon haasteita koululaiselle. Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat