Lapsettomuudesta kärsinyt Melinda: Tunsin olevani surkea äiti

Erilaiset äidit -sarjan kuudennessa jaksossa oman tarinansa jakoi Melinda Güneysel-Tuominen ja Teemu Tuominen Helsingistä. Pitkään lasta yrittänyt pariskunta sai vihdoin esikoisensa Felixin, mutta miten aluksi riittämättömyyden ja huonouden tunteita Melindalle aiheuttanut äitiys on lähtenyt nyt käyntiin? Entä millainen apu oli parasta lapsettomuudesta kärsiville ennen perheenlisäystä?

Melinda Güneysel-Tuominen, 28, kertoi Erilaisten äitien kuudennessa jaksossa, kuinka hänellä oli suuret odotukset itsestään äitinä ja arjesta vauvan kanssa heti tuoreen perheen jäsenen, Felix Rafaelin, saavuttua maailmaan.

– Aluksi oli todella vaikeaa jo sen takia, että tilanne oli ihan uusi. Kun asiat eivät menneet heti kotiinpaluun jälkeen niin kuin olin halunnut, tuli niin sanotusti "totaalinen hajoaminen", Melinda muistelee ja jatkaa:

– Minulle tuli sellainen fiilis, että "vitsi, olen ihan surkea äiti, enkä osaa olla yhtään vauvani kanssa". Ihmettelin, että miksi en ole maailman onnellisin ihminen, vaikka odotin tätä niin kauan.

Onneksi Melindan korvaamattomana apuna oli niin aviomies Teemu Tuominen, 33, kuin oma äitikin.

– Kun aloin oppia, koska vauva on oikeasti väsynyt ja koska haluaa syödä, alkoi mennä paremmin. Felixin kanssa pitää olla koko ajan liikkeessä, pitää häntä sylissä ja pomppia jumppapallon päällä. Jumppapallo on muuten uusi tekniikka, jonka olemme keksineet! Se pitää kiukkuisen vauvan rauhallisena.

Ruokatorven refluksitauti vaikeuttaa arkea

Hartaasti toivotun ja pitkään yritetyn Felixin kanssa ei ole ollut helppoa senkään takia, että tämä kärsii lievästä ruokatorven refluksitaudista. Sairaus näkyy niin, että poika oksentaa paljon ja alussa painokin laski.

– Synnäriltä asti vauva oksensi ja olin koko ajan hirveän huolissani siitä. Ajattelin, että eihän se voi olla normaalia. Puolentoista kuukauden jälkeen aloin huomata, että Felixiä oikeasti sattui, kun hapan oksennus tuli ulos. Yksityisellä lääkärillä Felixille diagnosoitiin oireiden perusteella ruokatorven refluksisairaus. Tämän diagnoosin varmisti pH-mittaus.

– Ei voi siis sanoa, että meillä olisi ollut yksi niistä helpoista vauvoista, mutta ei onneksi mitään vakavaakaan ole ilmaantunut, Melinda huokaisee.

Lapsettomuuden tunteet eivät katoa lapsia saamalla

Lapsettomuudesta ei pääse eroon, vaikka on saanut lapsen. Tämä käy Melindan kanssa keskustellessa selväksi. Perheen laajentaminen ei siis vielä ole pariskunnalla mielessä, vaikka lapsirakkaina he haluaisivatkin Felixille siskon tai veljen.

– Kuinka pohjalla sitä kävikään, kun ei onnistunut... En halua, että en pystyisi uuden yrittämisen vuoksi nauttimaan nykyisestä tilanteesta täysillä, vaan kärsisin taas. Olisihan se mahtavaa, jos tulisin yllättäen raskaaksi, mutta enintään parin vuoden kuluttua uskallan yrittää uudestaan. Nyt yritän vain pysyä vahvana ja olla paras mahdollinen äiti pojalleni.

Vaikka perheellä on jo lapsi ja arki erilainen vauvan ollessa sylissä, ei lapsettomuus ole kuitenkaan historiaa, vaan muistot tuntemuksista ovat edelleen läsnä. Melindan mukaan parhaalta lapsettomuuden lohduttomimpina hetkinä tuntui lähipiirin antama tuki ja huomiointi.

– He tsemppasivat ja osasivat elää tunteitani, kun olin ärsyyntynyt, luovuttamaisillaan ja epätoivoinen. Koriskaverini, joita näin viikoittain, kysyivät aina, mitä minulle kuuluu ja mikä tilanne on. Huomioiminen tuntui hyvältä ja auttoi jaksamaan.

Melindalle ja Teemulle avoimuus lapsettomuuden suhteen oli tärkeää, jotta ihmiset heidän ympärillään tiesivät, mitä kaksikko joutui käymään läpi.

– Läheisteni ei tarvinnut ihmetellä, miksi olen masentunut, kiukkuinen tai itken. Välillä meille annettiin hölmöjä neuvoja, mutta eihän hyvällä tarkoitettuun neuvoon voi suhtautua negatiivisesti, Melinda hymyilee.

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja