Lapsenlapsettomuus koskettaa lukijoita: ”Lapseni vain haahuilee elämässään”

Studio55.fin suuressa isovanhemmuuskyselyssä selvisi, että vaikka lapsenlapsia toivotaan yleisesti, ei lapsenlapsettomuus usein aiheuta surua.

Kyselyyn osallistuneista hieman yli puolet sanoi, että on toivonut saavansa lastenlapsia. Lapsenlapsettomuus ei kuitenkaan enemmistön mielestä ole tuottanut surua, sillä 20 prosenttia vastaajista sanoi surevansa lapsenlapsettomuutta.

Syitä lapsenlapsettomuuteen oli useita. Yleisimmin vastauksissa toistui se, että omat lapset olivat vielä niin kiinni joko töissä tai opiskeluissa, että perheen perustaminen ollut tullut ajankohtaiseksi. Myös lapsen kumppanittomuus oli usein mainittu syy. Näin lukijat kertoivat syitä siihen, että heillä ei ole lapsenlapsia:

Vanhin lapsista ei ole vielä kohdannut sitä "oikeaa", jonka kanssa lopun elämäänsä jakaisi, ja nuorempi opiskelee, eikä perhettä siksi vielä aio hankkia.

Minulla on kolme poikaa, 28–38 ikävuosihaitarin sisällä. Eivät ole ainakaan vielä saaneet yhtään lasta aikaiseksi, vaikka olen hienovaraisesti vihjaillut miten paljon omista lapsista on iloa, ja miten heidän kauttaan elämä jatkuu.

Tyttäreni on monisairas, vaikea tulla raskaaksi.

Toinen lapsista ei ole ikinä seurustellut ja toinen vain haahuilee elämässään.

Vielä ei ole aika lapsenlapsille. Kaikki lapseni opiskelevat vielä ammattiin. Valmistumisen jälkeen vasta on aika miettiä lasten hankkimista.

Isovanhemmuuskysely toteutettiin Studio55.fi-sivustolla helmi-maaliskuussa 2015, ja siihen vastasi 900 henkilöä. Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia oli naisia ja 18 prosenttia miehiä.

Lue myös:

    Uusimmat