Lappilaismies käytti lasta hyväksi 20 vuotta sitten – seuraukset saapuivat nyt

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut 36-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen jopa kahden vuosikymmenen takaisista seksuaalirikoksista.

Oikeuden mukaan mies oli teini-ikäisenä useita kertoja sukupuoliyhteydessä lapsen kanssa. Rikokset tapahtuivat Lapissa 2000-luvun alkupuoliskolla, osin yli 20 vuotta sitten.

Uhri oli rikosten alkaessa alakouluikäinen. Teot jatkuivat vuosien ajan.

Uhrin tultua teini-ikään mies jatkoi hyväksikäyttöä koskettelemalla tätä useita kertoja rintojen alueelta. Mies oli tuolloin itse jo täysi-ikäinen. 

Kaikki osalliset valittivat

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen viime helmikuussa. Miehen syyksi luettiin törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö nuorena henkilönä sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka teoista oli ennättänyt kulua jo noin 20 vuotta, rikossyytteiden tueksi oli paitsi uhrin oma kertomus, myös tarpeeksi muuta näyttöä.

Rangaistukseksi määrättiin 1 vuoden ja 10 kuukauden mittainen ehdollinen vankeusrangaistus sekä ohella 90 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistus.

Rangaistusta harkittaessa otettiin huomioon muun muassa rikoksen tekotapa, ajallinen kesto sekä uhrin nuori ikä ja haavoittuvainen asema. Toisaalta rangaistukseen vaikutti se, että rikoksista oli ennättänyt kulua huomattavan pitkä aika.

Mies määrättiin maksamaan uhrille 16 000 euron vahingonkorvaukset.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati syytteiden hylkäämistä. Myös syyttäjä ja uhri valittivat ja vaativat rangaistuksen korottamista. Lisäksi uhri vaati suurempia vahingonkorvauksia. 

Salainen tuomio

Hovioikeuden mukaan miehen syyllisyydestä ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä. 

Tarkemmat perustelut eivät ole julkiset, sillä hovioikeuden tuomio on aiemman käräjäoikeuden tuomion tavoin määrätty pitkälti salassa pidettäväksi.

Asiasta on kuitenkin laadittu julkinen seloste, jonka mukaan hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota syyksi lukemisen osalta. 

Myöskään rangaistusta ei muutettu. 

Sen sijaan hovioikeus korotti miehen maksettavaksi määrättyä kärsimyskorvausta 3500 eurolla. Yhteensä mies määrättiin siis maksamaan uhrille 19 500 euroa erilaisia vahingonkorvauksia.

Vahingonkorvausten lisäksi mies joutuu korvaamaan muun muassa uhrin oikeudenkäyntikuluja.

Lue myös:

    Uusimmat