Läpikuultavuus sisustamisessa

Läpikuultavuus on sisustuksen suuntaus, joka symbolisoi siirtymistä materialismista henkisiin arvoihin vuosituhannen vaihtuessa. Läpikuultavuutta saadaan aikaan lasitiilellä, lyijylasilla ja erilaisilla kankailla.

Lasitiili

Lasitiiltä voidaan käyttää tuomaan ilmettä raskaannäköisiin rakennelmiin tai isokokoisiin seinäpintoihin. Siitä rakennettu seinämä voi toimia tilanjakajana, jonka avulla iso tila saadaan jäsenneltyä paremmin ja siihen saadaan ryhtiä. Myös kalusteiden ryhmittely saattaa helpottua.

Tiilien valonläpäisykyky vaihtelee. Toiset mallit ovat täysin läpinäkyviä, toiset taas heijastavat valoa. Jotkut ovat toiselta tai molemmilta puoliltaan satiinipintaisia, jolloin tilaan saadaan valoa mutta lasiseinän läpi ei voi nähdä.

Tyypillinen paikka lasitiiliseinämälle on ruokailutilan ja eteisen välissä. Lasitiili tuo ruokailutilaan avaruutta ja kattauksille jännittävän taustan samalla kun sen tilan ikkunoista tulvivaa valoa saadaan hyödynnettyä eteisessä. Ristiinrihlattu lasitiilistä rakennettu seinämä toimii eteisen vaatenaulakkona.

Lasitiilivalikoimiin on tullut erikoisosia, joilla pystytään ratkaisemaan siististi seinämien kulmakohdat. 90-asteisen peruskulmatiilen lisäksi on saatavilla pyöristettyjä malleja.

Perinteisesti lasitiili on asennettu muuraamalla, jolloin laastina käytetään lähes maakosteaa sementtilaastia. Sauman paksuus on minimissään 5 millimetriä - isommat lasitiilet vaativat enemmän massaa. Jälkisaumauksessa käytettävä laasti ei saa olla lujempaa kuin itse muurauslaasti.

Toinen mahdollisuus on silikoniasennusjärjestelmä, joka soveltuu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin ja myös ulkoseiniin. Järjestelmään kuuluu alumiinikehys, asennusvälikkeet ja raudoitus. Sauman leveydeksi tulee vain 3,7 mm, jolloin lasitiilen ominaisuudet pääsevät paremmin esille kuin muuratussa rakenteessa.

Kolmas, kuiviin sisätiloihin sopiva asennusmahdollisuus on puukehysasennusjärjestelmä, jonka hyvä puoli piilee sen siirrettävyydessä kohteesta toiseen.

Lyijylasi

Lyijylasityöt saatavat tuoda mieleen lasipaloista kootut lampunvarjostimet tai kirkkojen lasikoristelut. Lyijylasia voidaan kuitenkin käyttää myös kodin sisustuksessa isoinakin pintoina. Se saattaa olla ratkaisu esimerkiksi silloin, kun katukerroksessa olevan asunnon ikkunaan kaivataan näkösuojaa. Lyijylasityötä kannattaa harkita myös silloin kun pesutiloissa, kylpyhuoneessa tai wc:ssä on ikkuna, josta tuleva valo halutaan käyttää hyväksi mutta joka sinällään tuntuu epämiellyttävän paljastavalta.

Lyijylasityö kannattaa valmistuttaa mittatilaustyönä niin, että se voidaan asentaa kiinteästi ikkunapuitteisiin. Silloin lopputuloksesta tulee siisti.

Läpikuultavaa lasia saadaan myös hiekkapuhaltamalla tai etsaamalla kirkasta lasia. Hiekkapuhalletut lasipinnat ovat hyvä vaihtoehto vaikkapa keittiön astiakaappien oviin. Ne peittävät armollisesti näkymän kaappiin mutta tuovat astioiden ääriviivat kauniisti esiin.

Kankaat

Läpikuultavia verhoja on ryhdytty käyttämään ympäri vuoden. Erityisen suosittuja ovat polttopainetut kankaat, jotka kudotaan kahdesta materiaalista, esim. puuvillasta ja polyesteristä koostuvasta langasta. Luonnonkuitu syövytetään, jolloin kankaasta tulee läpikuultava. Trendikkääseen läpikuultavuuteen liittyvä henkisyys ja mystiikka yhdistyvät helposti kankaiden keveyteen, ilmavuuteen ja läpikuultavuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja