Mainos

Langattomia laitteita

Onko johdoista ja kaapeleista tullut sinulle sisustusongelma?

Tietokoneet, televisiot, puhelimet, kotiteatterit ja erilaiset mediasoittimet ovat tavallista ja tarpeellista kodintekniikkaa. Niiden monet liitin- ja virtajohdot aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa siisteyden ystäville: johtomassat keräävät pölyä, näyttävät rumilta ja vievät tilaa. Millaisilla keinoilla langoista pääsee eroon?

Uusia vanhoja keksintöjä

Langaton kotipuhelin on jo vanha jekku, mutta Bang & Olufsenin BeoCom 2 vie sen muotoilullaan uudelle tasolle. Puhelin on valmistettu yhdestä kiinteästä alumiinipalasta ja muotoiltu käyttömukavaksi. Langallisen laturin voi kiinnittää seinälle tai esille pöydälle – kummin vain, näin kaunista laitetta ei halua jättää piiloon.

Sonyn DAV-LF1 kotiteatteri erottuu tavallisista kotiteattereista huipputyylikkään muotoilunsa ansiosta, mutta myös tekniikaltaan: usein hankalat takakaiuttimet kytketään nyt langattomasti keskuslaitteeseen. Nyt ei tarvitse enää kompastella lattian poikki risteileviin johtoihin. Takakaiuttimet eivät kuitenkaan ole täysin langattomia, sillä ne pitää yhä kytkeä seinään virtajohdolla.

Langattomilla kuulokkeilla television katselu yömyöhään on mukavampaa, kun ei tarvitse huolehtia jalkoihin takertuvasta johdosta ja naapureiden häiritsemisestä. Musiikkiakin on hauskempaa kuunnella kuulokkeista kun voi samalla tanssahdella ympäri asuntoa.

Sonyn langattomat MDR-DS3000 infrapuna-kuulokkeet toistavat 5.1 surround ääntä, joten kotiteatterin runsaasta äänimaailmasta ei tarvitse enää luopua edes yön hiljaisuudessa. Kuulokkeiden kantama on noin kymmenen metriä lähettimestä, mikä on useimmissa kodeissa riittävästi.

Langaton kotiverkko

Langattomat verkkoyhteydet ovat uusinta kodin tietotekniikkaa. Tämä ei ehkä sano monelle paljonkaan, mutta langattoman kotiverkon edut ovat merkittäviä erityisesti meille tavallisille ihmisille.

Langattoman verkon avulla saa esimerkiksi digikameran kuvat latautumaan automaattisesti koneelle tai kannettavan mp3-soittimen kappaleet vaihtumaan helposti. Lisäksi uudet laitteet hyödyntävät langatonta verkkoa innovatiivisilla tavoilla. Mitä esimerkiksi tuumaisit jos voisit liittää tietokoneeseesi langattoman litteän näytön?

Philipsin DesXscape näyttö pitää langattoman verkon kautta yhteyttä kotitietokoneeseesi. Voit siis sohvalla makoillessasi tai terassilla istuessasi surffata netissä tai katsella työhuoneesi tietokoneelle tallennettuja videoita ja valokuvia. Näytön akulle on luvattu kestoa noin viisi tuntia.

Ei montaa laitetta, vaan yksi

Television alle kertyy kaikenlaisia laitteita nykyään, mutta tosiasiassa monia näistä ei tarvitse. Kodista katoaa useampikin johto ja tilaa vievä laite, kun stereot, digiboksi, dvd-soitin ja videot ovat kaikki yksissä kuorissa.

Kodin viihdekeskuksista on puhuttu jo pitkään, mutta vasta viime vuosina niitä on ollut käytännössä mahdollista rakentaa. Tärkein elementti viihdekeskuksessa on Microsoftin Windows XP Media Center -käyttöjärjestelmä, jonka avulla tietokone muuttuu helppokäyttöiseksi ja monipuoliseksi mediatoistimeksi. Media Center -koneella voi muun muassa tallentaa televisio-ohjelmia, katsella leffoja, pelata, surffata netissä ja kuunnella musiikkia.

Paljon näitä samoja ominaisuuksia on myös Microsoftin uudessa pelikonsolissa Xbox 360:ssa, jonka voi kytkeä langattomaan kotiverkkoon. Konsolin helppokäyttöisyys ja monipuoliset ominaisuudet vetoavat moniin muihinkin kuin pelkkien pelien ystäviin. Elegantti muotoilu, langattomat ohjaimet ja vaihdettavat kuoret eivät ainakaan vähennä laitteen vetovoimaa.

Teksti: Sampo Jalasto

Kuvat: Bang & Olufsen, Microsoft, Philips ja Sony

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.