Lakimies: Tarkkana lentoja varatessa – kirjoitusvirhekin voi tulla kalliiksi

Euroopan kuluttajakeskuksen lakimies Saija Kivimäki kehottaa lentolippujen ostajia tarkkuuteen. Kalliiksi voi tulla niin virhelyönti näppäimistöllä, maksu muulla kuin luottokortilla kuin mielen muuttaminenkin.

Pelaa varman päälle luottokortilla

Varman päälle pelaava käyttää lentolippuja varatessa luottokorttia. Silloin rahansa saa takaisin jopa lentoyhtiön mennessä konkurssiin. Yritysten taloudellista vakautta on vaikea arvioida vaikka puolen vuoden päähän, jolloin matka on ajankohtainen.

Perehdy vakuutuksiin

Jos luottokortilla ei jostain syystä ole mahdollista maksaa, kannattaa pohtia oman matkavakuutuksen sisältöä ja mahdollista lisävakuutuksen hankkimista. Tutustu myös tarkkaan siihen, mitä lisävakuutukset pitävät sisällään, jotta todellakin saat sen, mistä maksat.

Tutustu yhtiöön etukäteen

Kun varaat matkoja verkosta, mieti, kuka on se taho, jonka kanssa kauppaa tehdään. Jos yritys ei ole ennestään tuttu, kannattaa googlettaa, millaisia kokemuksia kuluttajilla on siitä. Ihmiset keskustelevat näistä aiheista netissä aika reippaastikin.

Ei lakisääteistä peruutusoikeutta

Toisin kuin tavaran kauppaa, verkosta varattuja matkoja – lentoja, majoituspalveluja tai auton vuokraamista – ei koske lakisääteinen 14 päivän peruutusoikeus.

Varatun lennon muuttaminen ei ole yksinkertaista

Ainakin edullisten lentolippujen ehdot ovat sellaisia, että voi hyvinkin olla, ettei jo varattuun lentoon sallita muutoksia. Joko matkustajan täytyy tilata kokonaan uudet liput tai sitten muutoksista veloitetaan aika tuntuviakin kuluja. Tarkista aina matkaa varatessa, voiko lennon ajankohtaa halutessaan muuttaa.

Kirjoitusvirhe voi tulla kalliiksi

Lentolippua hätäpäissään tai innoissaan varatessa saatetaan kirjoittaa nimi väärin. Ihan pienikin kirjoitusvirhe voi olla melkein kohtalokas, koska yleensä nimeen tehtävistä muutoksista peritään palvelumaksu. Joskus ehdot ovat niin ankaria, että joutuu ostamaan kokonaan uudet liput.

Tarkista, mitä hinta pitää sisällään

Tarkista aina, mitä matkustajalle ilmoitettava lentolipun hinta pitää sisällään. Hinnat on ilmoitettava kokonaishintoina, joihin sisältyvät kaikki lippuun sovellettavat pakolliset verot ja maksut. Nykyään on aika tyypillistä, että lentoyhtiöt perivät lisämaksuja esimerkiksi matkatavaroiden kuljetuksesta – tästä täytyy kuitenkin kertoa kuluttajalle selkeästi varauksentekovaiheessa.

Lähteenä haastattelun lisäksi: Ecc.fi

Lue myös:

    Uusimmat