Lakimies: Näissä tilanteissa ennakkoperintö kannattaa

Kenen kannattaa tehdä testamentti? 16:24

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Nordea Private Bankingin päälakimies Sakari Wuolijoki kertoi, että perinnön jakaminen ennen kuolemaa voi olla järkevä ratkaisu, kunhan asia on loppuun asti mietitty.

Perintö- ja lahjavero ovat progressiivisia. Mitä suurempi on perintö, sitä suurempi on perintövero. Tästä johtuen on perinnön siirtäminen jälkipolville ajoissa voi olla verotuksellisesti järkevää, kertoo Nordean päälakimies Sakari Wuolijoki.

Perintöveron raja menee 20 000 eurossa ja lahjaveron raja 4000 eurossa.

Wuolijoki kertoo, että omaisuuden lahjoittamiseen on olemassa vaihtoehtoja. Vanhemmat voivat pitää esimerkiksi kesämökkiin elinikäisen hallintaoikeuden, vaikka mökki siirrettäisiin lapsille jo hyvissä ajoin ennen kuolemaa.

– Jolloin lahjaverossa säästetään, koska se (kesämökki) arvostetaan alemmas.

Mikäli kesämökki annetaan yhdelle lapsista, on perhepiirissä hyvä puhua asioista avoimesti, kehottaa Wuolijoki. Ennakkoperintöä ja lahjoja jakaessa kannattaa miettiä kaikkien lasten osuudet. Wuolijoki kehottaa myös miettimään onko lahjojen antaja valmis luopumaan päätäntäoikeudestaan omaisuuteensa.

– Näissä haluaisin nostaa esille sen, että on hirveän tärkeää tällaisissa tilanteissa varmistua siitä, että sillä vanhemmalla joka on antamassa omaisuutta lahjoina, että hänellä on taloudellisesti ja henkisesti valmius luopua omaisuudesta.

Vaikka perinnön jakaminen pienissä erissä voi tuntua järkevältä verotuksellisesti, ei se ole aina suositeltavaa. Wuolijoki kertoi esimerkin eläkeläisrouvasta, joka oli ajatellut jakaa suvun tilan lapsenlapsilleen pieninä lahjoina. Näin metsät ja maat olisi jaettu murto-osiin ja jaettu ne perillisille.

– Se on kyllä niin hankalaa, että vaikka verotuksellisesti voi tuntua ovelalta, niin missään nimessä ei kannata.

Kuinka testamentti laaditaan? Millainen EU-asetus testamenttien laatimiseen on tulossa? Periytyvätkö velat? Katso lakimies Sakari Wuolijoen haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat