Mainos

"Lakeja ajettiin kuin käärmettä pyssyyn" – Mikä sotessa mättää: Tässä uudistuksen kipukohdat

Sosiaali- ja terveysalan soteuudistusta on survottu kasaan jo kymmenen vuotta. Nykyinen hallitus lähti liikkeelle kunnianhimoisella aikataululla, mutta on joutunut nöyrtymään ja perääntymään aikataulusta. Hallituksen ehdottama lainsäädäntö soten valinnanvapaudesta joutuu uuteen valmisteluun ja uusi esitys on tulossa vasta ensi keväänä.

Sotesotkun seurauksena ensi vuoden tammikuulle kaavaillut maakuntavaalit siirtyvät  lokakuuhun 2018, koko uudistus puolestaan on määrä saada voimaan vuoden 2020 alussa.

Tässä jutussa soteuudistuksen kipukohtia arvioi MTV Uutisten politiikan toimittaja Raimo Pitkänen.

Miksi sote lykkääntyi?

– Sotelait eivät läpäisseet perustuslakivaliokunnan seulaa. Erityisesti valinnanvapausasissa oli huomautettavaa niin paljon, että se vaatii kokonaan uuden valmistelun. Toinen asia oli soten toteuttamiseen suunniteltu erittäin tiukka aikataulu, jonka pelättiin johtavan jopa kaaokseen terveydenhuollossa.

Onko lykkääntyminen arvovaltatappio ja jos, niin kenelle?

– Kyllä tämä hallitukselle on selvä arvovaltatappio. Lakeja ajettiin kuin käärmettä pyssyyn, vaikka tiedettiin esimerkiksi julkisten palveluiden pakkoyhtiöittämiseen liittyvät perustuslailliset ongelmat. Nyt sitten otetaan lukua kanveesissa ja ilmeisesti sotesta joudutaan toteuttamaan eräänlainen kevytversio.

Mitä konkreettisia vaikutuksia soten lykkäämisellä on?

– Nyt tulee pitkä hengähdystauko ja lakien uudelleenkirjoittamiseen pitäisi olla riittävästi aikaa. Julkinen terveydenhuolto taas jatkaa toimintaansa kuten tähänkin asti.

Mikä sotessa vielä on pahiten kesken?

– Kaikki asiat tietysti liittyvät toisiinsa, mutta erityisesti valinnanvapausasian toteuttaminen terveydenhuollossa ilman, että julkisia palveluita jouduttaisiin pakkoyhtiöittämään. Toinen on uudistusten toteuttamisaikataulu, se on asia. jota joudutaam miettimään ja ehkä toteuttamista hidastamaan.

Sanotaan, että sotea on yritetty jossakin muodossa jo kymmenen vuotta. Uskotko, että se nyt menee läpi?

– On vanha viisaus, että kun jokin asia viivästyy, se myös mutkistuu. Sotelle on käynyt juuri näin. varmasti mennään lähemmäs toteuttamisvaihetta, mutta ihan varmaa ei ole, että tämäkään hallitus soteuudistusta voisi ihan maaliin asti viedä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.