Mainos

Lakanat ja pyyhkeet kuntoon

Vuode- ja kylpyvaatteet on lopulta helppo pitää hyväntuntuisina, kunhan käsittelee niitä maltilla.

Noudata näppäriä pesu- ja kuivausohjeita, jotka varmistavat viihtyisät lakanat ja pörheät pyyhkeet.

Kloori heikentää kuituja

Värilliset lakanat säilyttävät ulkonäkönsä ja valkoisetkin pysyvät paremmassa kunnossa, kun vältät liikaa kloorivaalennusta. Kloori nimittäin heikentää tekstiilin kuituja. Hellävaraisempi tapa kirkastaa valkoisten petivaatteiden sävyä on lisätä koneeseen neljäsosa-mukillinen sitruunan mehua ja pestä pyykki tavalliseen tapaan lämpimässä vedessä.

Kuivata puhtaat pyykit auringossa, jotta valkaisuvaikutus tehostuu. Pese lakanat kerran viikossa, saat ne kestämään uskomattoman pitkään. Laatulakanat pysyvät käyttökunnossa parhaassa tapauksessa jopa viisitoista vuotta.

Täysi kone, huono tulos

Vastusta kiusausta täyttää pesukone ääriään myöten täyteen, sillä silloin tekstiilit eivät tule kunnolla pestyiksi. Lisäksi koneen moottori joutuu koville. Rumpukuivaajan ylitäyttö pidentää kuivumisaikaa ja tekee kuivumisesta epätasaista. Lajittele kuivattavat pyykit painon mukaan niin, että pyyhkeet ja lakanat päätyvät erilleen. Kankaiden ryppyisyyskin vähenee rummun kohtuutäytöllä.

Kuvioidut vuodevaatteet saattavat aluksi tuntua vähän kovilta. Kuvioinnissa käytetty väri on paksua ja se muodostaa oman rakenteensa kankaan pinnalle. Muutama pesu tarjoaa avun, ja kuivaus hoidetaan kuivausrummussa keskitason lämmössä. Ota kuviolakanat rummusta pian vähentääksesi kankaan ryppyyntymistä.

Vaivaa pyyhkeitä

Pese aina uudet pyyhkeet ehkäistäksesi värin irtoamista kirkkaista tai syvänvärisistä kankaista. Vältä kloorivalkaisua, ja rumpukuivaa pyyhkeet pehmeyden lisäämiseksi. Nosta pyyhkeet kuivurista nopeasti niiden kuivuttua, ravistele ja viikkaa vaatekaapin hyllylle.

Vältä kankaanpehmitteitä, jotka itse asiassa vähentävät pyyhkeiden imukykyä peittämällä niiden kuidut silikonilla. Pyyhkeiden hyväntuoksuisuus ja raikkaus säilyvät paremmin, kun pesukoneeseen lisää puoli desiä leipomissoodaa.

Ravistus takaa pehmeyden

Jos ripustat pyyhkeet ulos kuivumaan, ravistele niitä ennen ripustamista ja myöhemmin myös ennen viikkaamista. Pyyhkeen kuidut muuttuvat pöyhkeiksi, pehmeiksi ja imukykyisiksi.

Älä anna pyyhkeiden roikkua kylpyhuoneen naulakossa koko pitkää päivää kesän kuumassa kosteudessa. Heitä pyyhkeet rumpukuivaajaan viideksi kymmeneksi minuutiksi kuivumisen nopeuttamiseksi. Sen jälkeen voit nostaa ne naulaan tunniksi pariksi. Pyyhkeet kaipaavat kesällä enemmän pesukertoja.

Päiväpeitot piiloon

Säilyttäessäsi vuodevaatteita pidä huoli, että hyllyt ovat siistit ja joko paperilla päällystetyt tai maalatut. Käsittelemätön puupinta voi pitkällä aikavälillä muodostaa kankaaseen tahroja. Kun otat vuodevaatteet kuivauksesta, viikkaa ne kasan alimmaisiksi ja ota aina käyttöön ylimmäksi asetetut lakanat.

Pesetä päiväpeitteesi pesulassa, mutta älä kuivapese niitä, sillä se haalistaa värit. Säilytä päiväpeitot kesän pölyltä ja kosteudelta piilossa vetoketjullisessa säilytyspussissa.

MTV3/Eira Talka/ivillage.com

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.