Lajiliitto kielsi kehojen kommentoimisen – taustalla maajoukkuevalmentajaa koskeva kurinpitoprosessi

Painonhallinta urheilussa on viime kuukausina noussut keskusteluun, jossa on pohdittu muun muassa sitä, miten painosta ja ihmisten kehoista saa puhua. Voimisteluliitto tiedotti torstaina muuttavansa kilpailu- ja kurinpitosääntöjään sekä päivittävänsä lasten voimistelun linjauksia. 

Uudistetuissa ohjeissa korostetaan kehorauhaa.

Liitto on laatinut ohjaajien ja valmentajien tueksi konkreettiset ohjeet voimistelussa toimimiseen. Esimerkiksi liikkuvuusohjeet neuvovat, miten voimistelijaa saa auttaa venyttämisessä, ja painottavat, ettei venytteleminen saa koskaan sattua. 

Kehorauhaohjeet puolestaan kieltävät yksiselitteisesti voimistelijan kehon minkäänlaisen kommentoinnin. Liiton tekemät ruokavalioon liittyvät ohjeet puolestaan takaavat voimistelijalle ruokarauhan.

– Ruoasta pitää pystyä puhumaan, mutta ulkopuolinen ei saa kommentoida toisen ruokavalintoja tai syömistä, liitto linjasi tiedotteessaan.

Voimisteluliiton mukaan uusissa säännöissä rikkomusten osa-alueet ovat selkeämmät. Lisäksi sääntöihin sisällytettiin selkeämmin rikkeeksi myös henkinen väkivalta. Voimisteluliitto liittyi viime vuoden lopulla urheilun yhteiseen vakavien eettisten rikkomusten keskitettyyn kurinpitoon.

Kurinpitoprosessi kesken

Rytmisessä voimistelussa on menossa kurinpitoprosessi entistä maajoukkuevalmentajaa Laura Ahosta kohtaan. Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta määräsi Ahoselle aiemmin tänä vuonna kurinpitoseuraamuksen, mutta ei täsmentänyt seuraamusta. Seuraamus on joko huomautus tai varoitus.

Liiton kurinpitovaliokunta arvioi tammikuussa tekemässään päätöksessä voimisteluvalmentajan tiukan punnitustahdin ja painon seurannan epäasialliseksi ja sopimattomaksi.

 Valmentajan arvioitiin myös toimineen yksittäisissä valmennustilanteissa epäasiallisesti ja vastoin kurinpitosääntöjä. Asia on kesken, koska se on Urheilun oikeusturvalautakunnan käsittelyssä.

Työryhmä rakentaa rytmisen voimistelun lajikulttuuria uusiksi

Liitto kertoi perustaneensa rytmiseen voimisteluun muutostyöryhmän, jonka tehtävänä on lajilajikulttuurin muuttaminen. Linjauksien halutaan vaikuttavan myös seurojen arkeen.

Lasten voimistelun uudistetussa linjauksessa puolestaan "ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksien toteutumista voimistelussa".

– Lisäksi linjauksien kautta varmistetaan voimistelun eettisten periaatteiden ja voimistelun vastuullisuusohjelman eri osa-alueiden (turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ympäristövastuullisuus) toteutuminen lasten voimistelussa, liitto kertoi.

Liitto ilmoittaa myös tavoitteekseen, että jokaisella seuralla on vastuullisuusohjelma ensi vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat