Mainos

Laineen Tuntematon sotilas ensi-illassa Venäjällä

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama Tuntematon sotilas esitetään sunnuntai-iltana ensimmäisen kerran Venäjällä Suomen elokuvaviikon yhteydessä.

Väinö Linnan tuotantoa, Tuntematon sotilas etualalla

Suomalaisen elokuvahistorian merkkiteos, Edvin Laineen "alkuperäinen" filmatisointi Väinö Linnan kirjasta Tuntematon sotilas, on ollut Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä arka aihe.

Elokuvan nähneet asiantuntijat ovat kiistelleet siitä, onko teos neuvostovastainen vai ei, mutta varmuuden vuoksi sitä ei ole suurelle yleisölle esitetty. Yleensä elokuvaa pidettiin neuvostovastaisena. Joka tapauksessa se olisi tuonut pahan särön siihen yksioikoiseen kuvaan, joka yleisölle toisesta maailmansodasta haluttiin antaa.

Nytkään elokuva ei tavoita suurta yleisöä, sillä sitä esitetään perinteisen suomalaisen elokuvaviikon puitteissa Moskovan elokuvamuseossa, jossa käy yleensä vain pieni elokuvaharrastajien eliitti. Ensiesityksessä oli venäjänkielinen mikrofonitulkkaus ja maanantaina elokuva esitetään toisen kerran, nyt englanninkielisin tekstein varustettuna.

Sotanäkemykset avartuvat Venäjällä

Talvisota päättyi 13.3.1940

Esitys osuu ajankohtaan, jolloin sekä talvisodasta että jatkosodasta on alettu Venäjällä puhua entistä avoimemmin. Tähän asti talvisodasta on kerrottu tuskin mitään ja jatkosota on liitetty Neuvostoliiton ja Saksan väliseen sotaan, jota Venäjällä kutsutaan edelleen suureksi isänmaalliseksi sodaksi.

Viime vuonna Venäjällä valmistui uusi Aleksandr Rogozhkinin ohjaama elokuva Käki, jonka tapahtumat sijoittuvat Neuvostoliiton ja Suomen rajaseudun Lappiin jatkosodan loppupäivinä. Tässä elokuvassa suomalainen sotilas, jota näyttelee Ville Haapasalo, jankuttaa pitkään venäläiselle sotilaalle, etteivät suomalaiset ole fasisteja. Opetus menee perille vasta vähän rauhan solmimisen jälkeen.

Venäjän valtakunnallinen televisiokanava TVS näytti puolestaan viime joulukuussa dokumenttifilmin talvisodasta. Siinä haastateltiin suomalaisia historioitsijoita ja veteraaneja ja näytettiin suomalaisten sodan aikana kuvaamaa aineistoa.

Suomalaiselokuvalla niukka jalansija Venäjällä

Suomalaisia elokuvia ei viime vuosina ole juuri esitetty Venäjän elokuvateattereissa. Ainoana poikkeuksena on Aku Louhimiehen Levottomat, joka tuli Venäjällä valtakunnalliseen levitykseen pari vuotta sitten. Tuntemattoman lisäksi suomalaisen elokuvan viikolla esitetään toinenkin vanhempaa tuotantoa edustava elokuva, Carl von Haartmanin vuonna 1929 valmistunut Korkein voitto.

Suomalaista nykyelokuvaa edustavat Jari Halosen Aleksis Kiven elämä, Kai Lehtisen Umur, Markku Pölösen Emmauksen tiellä, Hannu Tuomisen Menolippu Mombasaan, Aku Louhimiehen Kuutamolla, Lenka Hellstedtin Minä ja Morrison sekä Olli Saarelan Rölli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.