Laihduttaminen on nyt vaikeampaa kuin koskaan – syyt voivat yllättää

Laihduttamiseen ei ehkä enää pädekään yksinomaan vanha sääntö: syö vähemmän kuin kulutat. Laihduttaminen onkin nyt vaikeampaa kuin koskaan, mikäli tuoretta Yorkin yliopiston tutkimusta on uskominen.

Tutkimuksessa vertailtiin 36 000 amerikkalaisen ruokavaliota vuosina 1971–2008 ja 14 000 amerikkalaisen liikkumistottumuksia vuosina 1988–2006. Tutkimusdatasta selvisi, että samanlaista ruokavaliota ja liikkumisrutiinia noudattavan henkilön painoindeksi oli korkeampi vuonna 2006 kuin vastaavalla henkilöllä vuonna 1988.

– Toisin sanoen, jos olet 40 nyt, sinun tulee syödä vielä vähemmän ja liikkua vielä enemmän välttääksesi painon nousun kuin jos olisit ollut 40 vuonna 1971, sanoi kinesiologian ja terveystieteen professori Jennifer Kuk tiedotteessa.

Painonhallinta muutakin kuin energian kulutusta

Kuk uskoo, että painoon ja laihduttamiseen liittyy muitakin tekijöitä kuin energian saanti ja kuluttaminen. Kuk tarkoittaa ympäristötekijöitä – niin kehon sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Amerikkalaiset nukkuvat vähemmän ja ovat stressaantuneempia kuin aiemmin. Lisäksi ihmiset altistuvat hänen mukaansa entistä enemmän erilaisille kemikaaleille ja antibioottien ja muiden reseptilääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Esimerkiksi masennuslääkkeiden käytön on todettu useissa tutkimuksissa olevan yhteydessä lihomiseen.

Myös suolistobakteerit voivat vaikuttaa painoon. Lihan sekä keinotekoisten makeutusaineiden käyttö on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana, mikä voi muuttaa suolistobakteereita. Suolistobakteerien on taas todettu vaikuttavan siihen, miten kehomme hyödyntävät ruoasta saamaamme energiaa.

Ylipainoisilla ihmisillä suolistobakteerit voivat vaikeuttaa laihduttamista. Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa normaalipainoisille hiirille istutettiin ylipainoisten hiirten suolistobakteereita, mikä sai hiiret lihomaan.

Ei vain omasta kontrollista kiinni

Se, miten erilaiset ympäristötekijät todella vaikuttavat painonhallintaan, vaatii jatkotutkimuksia. Kuk haluaa kuitenkin muistuttaa, että tutkimustulokset viittavat siihen, että painomme ei välttämättä ole täysin omissa käsissämme.

– Ylipainoiset ihmiset kohtaavat valtavasti ennakkoluuloja. Heitä pidetään laiskoina ja nautinnonhaluisina, mikä ei pidä paikkaansa. Mikäli tutkimustuloksemme pitävät paikkansa, sinun täytyisi syödä vähemmän ja liikkua enemmän, jotta voisit painaa saman verran kuin vanhempasi sinun iässäsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja