Lahja hankkimatta? Näistä kirjoista äiti ilahtuu!

Mikäli äidin lahja on vielä ostamatta, kipaise kiireesti kirjakauppaan. Studio55.fin lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg vinkkaa, mitä kirjoja pakettiin kannattaa kääriä.

Stig-Björn Nyberg on valinnut äitienpäiväkirjoiksi neljä tieto- ja harrastekirjaa, kaksi ulkomaista jännäriä ja yhden kotimaisen sekä yhden hyvän ja mielenkiintoisen lukuromaanin. Tässä hänen suosikkinsa!

Sirkka-Liisa Ranta: Naisten työt. Pitkiä päiviä, arkisia askareita

FT kansatieteilijä Sirkka-Liisa Ranta on kirjoittanut vaikuttavan kirjan suomalaisen naisen työn historiasta. Naisten työt. Pitkiä päiviä, arkisia askareita (Karisto) kertoo "perinteisistä maaseudun naisten töistä ja niiden muuttumisesta Suomessa 1860-luvulta 1960-luvulle". Kirjan kiinnostava ja runsas kuvitus koostuu vanhoista valokuvista ja mainoksista.

Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki

"Pidä sitten huolta, että minut haudataan valtion kustannuksella", tokaisi F.E. Sillanpää kerran Matti Kurjensaarelle, kertoo toimittaja ja kirjailija Eino Leino kirjassaan Kirjailijoiden Helsinki (Gummerus). Leinon kirjaa ei malta laittaa hetkeksikään sivuun, niin vauhdikkaasti ja sujuvasti se on kirjoitettu. Myös kaupungin taiteilijaravintolat ovat saaneet kirjassa oman lukunsa.

Tiina Vainio: Saunajooga. Rauhoitu ja rentoudu.

Saunominen kuuluu kiinteästi suomalaisten elämään. Saunomisesta ja saunoista on tässä maassa kirjoitettu tuhansia kirjoja. Tiina Vainion teos Saunajooga. rauhoitu ja rentoudu (WSOY) on kuitenkin ensimmäinen laatuaan. Se kertoo uudesta suomalaisesta lajista, joka "yhdistää saunan hiljaisuuden ja yksinkertaiset joogaan perustavat liikkeet".

Tämä laji sopii kuulemma kaikenikäisille ja -kuntoisille. Kirjan upeat valokuvat on kuvannut Charlotta Boucht.

Erik Kruskopf: Alvar Aalto kuvataiteilijana

Jos suomalaiselta kysyy, mistä Alvar Aalto on tunnettu, hän vastaa joko arkkitehtuurista tai muotoilusta, tai hän mainitsee molemmat. Aalto oli myös kuvataiteilija, mutta tätä harvempi meistä tietää.

FT Erik Kruskopf on kirjoittanut elegantin kirjan Alvar Aalto kuvataiteilijana (SKS) tästä hänen elämänsä vähemmän tunnetusta puolesta. Kirja on monipuolisesti ja runsaasti kuvitettu Aallon nuoruusvuosien ja myöhempien aikojen maalauksilla.

Mari Jungstedt: Hiljaisuuden hinta

Ruotsalaisen dekkaristin Mari Jungstedtin kirjoja on myyty pelkästään Ruotsissa yli miljoona kappaletta. Jungstedtin teoksia on julkaistu 15 maassa. Tämänvuotinen kirja Hiljaisuuden hinta (Otava) on kirjailijan seitsemäs suomennettu teos.

Kolme pariskuntaa Gotlannin Visbystä tekee vuotuisen kesäretkensä Fårön saarelle, jossa vietetään Ingmar Bergman -viikkoa. Kaksi seurueen jäsentä katoaa, ja komisario Anders Knutars ja Karin Jacobsson joutuvat visaisen rikoksen jäljille. Myös Jörn Donner ottaa kirjassa osaa Bergman-juhlaviikkoon.

Outi Pakkanen: Julma kuu

Olen lukenut kaikki Outi Pakkasen dekkarit, mutta en hänen viikkolehtiin kirjoittamiaan jatkokertomuksia. Tämän takia ilahduin suuresti, kun sain Outin uusimman kirjan Julma kuu (Crime Time), joka pohjautuu aikaisemmin ilmestyneeseen jatkokertomukseen.

Julma kuu on taattua Pakkasta. Se on hyvä psykologinen jännäri, jonka tapahtumapaikka on Helsingin keskusta. Myös kirjan aihe on aina ajankohtainen, ikävä kyllä.

S.J. Watson: Kun suljen silmäni

Jokainen meistä on varmasti joskus herännyt ja ihmetellyt "missä minä olen" ja kenties myös "kuka tuo on, joka nukkuu vierelläni". Englantilaisen S. J. WatsoninKun suljen silmäni (Bazar) kirjan päähenkilö Christine herää joka aamu ihmetellen näitä asioita.

Hän kuulee kerta toisensa jälkeen saman vastauksen "olen miehesi, ja olet ollut onnettomuudessa ja menettänyt muistisi", mutta ei muista siitä mitään seuraavana aamuna. Watsonin esikoisromaani on psykologinen trilleri parhaimmillaan.

Elif Shafak: Kirottu Istanbul

Elif Shafak on Turkin suosituimpia ja palkituimpia naiskirjailijoita. Hän oli saada vankilatuomion Kirottu Istanbul (Gummerus) romaaninsa takia. Syyte kuului: "turkkilaisuuden loukkaaminen". Syytteestä kuitenkin luovuttiin, kun siitä nousi kansainvälinen kohu.

"Nykyisyys ja menneisyys törmäävät voimalla yhteen", kun kirjan yhdeksäntoistavuotias päähenkilö Asya Kazanci tapaa amerikkalais-armenialaisen serkkunsa, ja pitkään piilossa olevat perhesalaisuudet paljastuvat. Armenialaisten kansanmurha 1900-luvun alussa on aihe, josta ei vieläkään saa puhua Turkissa, mutta joka nousee esille Shafakin vahvassa romaanissa.

Studio55.fi

Kuvat: kustantajat ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat