Lähes kaksi miljoonaa jäämässä vaille kansalaisuutta Intian osavaltiossa – hallinto tahtoo erotella "ulkomaiset tunkeutujat" intialaisista

1:16
Video: Pääministeripuolue sai murskavoiton Intian vaaleissa.

Intian Assam on epäämässä kansalaisuuden noin 1,9 miljoonalta osavaltion asukkaalta, joita ei kelpuutettu tänään julkaistuun 31,1 miljoonan ihmisen kansalaisrekisteriin. Osavaltion asukasluku on noin 33 miljoonaa.

Kansalaislistalle päästäkseen osavaltion asukkaiden oli todistettava, että he tai heidän vanhempansa ovat asuneet Intiassa ennen vuotta 1971. Tuolloin maahan saapui miljoonia pakolaisia Bangladeshin itsenäisyyssodan vuoksi.

Listalle kelpaamattomia uhkaa valtiottoman ihmisen kohtalo. Suurimman osan on etukäteen arvioitu olevan muslimeita. Intian hindunationalistien johtama keskushallinto haluaa toistaa prosessin myös muualla maassa.

Hallituksen aikeet ovat herättäneet pelkoa Intian muslimiväestössä, johon kuuluu yhteensä 170 miljoonaa ihmistä. Pääministeri Narendra Modin BJP-puolueen katsotaan ajavan yhä enemmän hindujen ylivaltaa muiden uskontokuntien yli.

"Ulkomaisia tunkeutujia"

Assamin hallinnon mukaan hankkeen tarkoituksena on erotella "ulkomaiset tunkeutujat" intialaisista. Prosessia on kritisoitu muun muassa liiallisesta monimutkaisuudesta, jonka vuoksi lukutaidottomat voivat jäädä vaille kansalaisoikeuksia.

Listalta jääneet ihmiset voivat vielä neljän kuukauden ajan valittaa päätöksestä erityisille ulkomaalaistuomioistuimille, joiden määrää ollaan hallituksen mukaan kasvattamassa.

Teoriassa kansalaisuutensa menettävät voidaan vangita pidätyskeskuksiin ja karkottaa, joskaan Bangladeshin hallinto ei ole vielä kertonut ottavansa ihmisiä vastaan. Pidätyskeskuksia on Assamissa nykyisin kuusi kappaletta ja kymmentä uutta ollaan rakentamassa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja