Lähes 100 päivää ilman kiinteää ruokaa – ravitsemusasiantuntijat tyrmäävät nuoren naisen ”ilmadieetin”

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Videolla kysytään, onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä.

Yhdysvaltalaisnainen ylistää elämäntapaansa, jossa kiinteälle ravinnolle ei ole sijaa. Sen sijaan Audra Bear ”hengittää energiaa” ja juo erilaisia mehuja, teejuomia ja smoothieita. The Sun- sekä Daily Mail -sivustojen haastattelemat ravitsemusasiantuntijat muistuttavat, ettei vastaavanlaiselle dieetille ole tieteellistä tukea.

Minnesotalainen Audra Bear, 25, on aina ollut kiinnostunut terveydestä. Aiemmin vegaaniruokavaliota noudattanut nuori nainen aloitti hengittämiseen ja erilaisiin juomiin perustuvan paastonsa kahdeksan kuukautta sitten. Pisimmillään Audra on ollut ilman kiinteää ravintoa 97 päivää.

Ennen ruoasta suuresti nauttinut Audra päätyi harjoittamaan äärimmäistä dieettiä luettuaan aiheesta. Hän uskoo saavansa tarvitsemansa ravintoaineet suorittamalla pitkiä hengitysharjoituksia sekä juomalla teetä, mehua ja smoothieita. Audra selittää saavansa energiaa ”pranasta”, joka tarkoittaa elämänvoimaa.

– Sitä on ilmassa jota hengitämme, auringonpaisteessa, luonnossa, ihmisissä ja kaikissa elävissä asioissa. Se on voimakasta energiaa, jolla on itse asiassa kyky toimia ihmisen polttoaineena ja pitää meidät ihmisinä, Audra selittää.

Audra väittää, että viisi päivää paastoamisen jälkeen hän ei enää tuntenut nälkää tai himoinnut kiinteää ruokaa. Nykyään hän syö kiinteää ruokaa satunnaisesti esimerkiksi perheensä tai ystäviensä kanssa.

Dieetin vuoksi Audra on laihtunut lähes seitsemän kiloa. Hän kertoo olevansa energisempi kuin ikinä ennen ja suhtautuvansa rennommin elämään.

Ravitsemusasiantuntijalta tyrmäävä vastaanotto


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

The Sunin haastattelema ravitsemusterapeutti Amanda Ursell tyrmää hengityksestä ja juomista saatuun energiaan perustuvan ruokavalion. Ihminen tarvitsee päivittäin ravintoaineita ja vitamiineja. Esimerkiksi 1700-luvulla merimiehet sairastuivat keripukkiin C-vitamiinin puutoksen vuoksi, vaikka kuinka hengittivät raikasta meri-ilmaa. Ilmalla eivät elä myöskään aliravitut lapset, joita näkyy nälänhädästä kärsivistä maista otetuissa kuvissa.

Naisilla niukka ruokavalio aiheuttaa myös kuukautisten poisjäämisen.

Samoilla linjoilla on Daily Mailille puhunut ravitsemustieteilijä Helena Gibson-Moore. Elimistö tarvitsee energiaa toimiakseen. Ei ole tieteellistä todistetta siitä, että ihminen saisi ilman hengittämisestä välttämättömiä ravintoaineita.

Pelkästään hedelmämehuille ja teelle perustuva ruokavalio on todennäköisesti hyvin vähäenerginen. Se saattaa laihduttaa nopeasti, mutta pitkällä tähtäimellä ravintoaineiden puute tekee hallaa terveydelle.

Se on täysin päinvastainen lopputulos kuin mitä esimerkiksi Audra tavoittelee.

Lähteet: The SunDaily Mail

Lue myös:

    Uusimmat