7:42

Miehen hurja muodonmuutos "käärmedieetillä" – asiantuntijat tyrmäävät: "Kuulostaa äärimmäisen vaaralliselta"

Yllä olevalla kerrotaan, miten onnistut painonhallinnassa.

Saksalaismies väittää laihtuneensa parissa kuukaudessa ihannekuntoon "käärmedieetillä". Siinä paastotaan useamman päivän ajan ja juodaan vain vettä, johon on sekoitettu suolaa, kaliumkloridia, ruokasoodaa ja magnesiumsulfaattia. Asiantuntijat eivät suosittele kyseistä dieettiä kenellekään.

Yllä olevalla videolla vinkkejä onnistuneeseen painonhallintaan.

Kun 28-vuotias Phil Flock tajusi, että hänelle ei työnsä puolesta jäänyt kovinkaan paljon aikaa treenata, hän ryhtyi hurjalta kuulostavalle ”käärmedieetille”, englanniksi "snake diet". 

Dieetissä paastotaan kolme päivää kerrallaan. Tunnin tai parin välein juodaan ”käärmemehua”. Muuta ravintoa ei tule. 

Metro-lehden tietojen mukaan ”käärmemehu” koostuu vedestä, suolasta, kaliumkloridista, ruokasoodasta ja magnesiumsulfaatista. Väitetään, että se auttaa kuluttamaan loppuun maksassa olevan sokerin, mikä puolestaan edesauttaa kehoa käyttämään rasvaa energianlähteenä.

Mies kertoo noudattaneensa dieettiä myös jouluna viime vuonna. Hän ei koko päivänä syönyt mitään ja joi illalla vain yhden lasin kyseistä juomaa.

Philin mukaan dieetti tehosi. Hänen kroppansa muuttui radikaalisti.

"Kaksi elämäni vaikeinta päivää"

Phil kertoo Metro-lehdelle, että dieetillä hän söi vain yhden aterian muutaman päivän aikana. Hänen mukaansa tuloksia alkoi näkyä jo viikon kuluessa. Äärimmäisyyksiin viety ruokavalio sai hänet myös oksentamaan, kun kroppa ei saanut hiilihydraatteja.

– Jätin väliin kaksi jouluateriaa, jotta pääsisin takaisin ketoosiin mahdollisimman pian. Ne olivat kaksi elämäni vaikeinta päivää, mutta selvisin niistä, Phil kertoo.

Ketoosi on tila, jossa elimistö käyttää rasvaa energiantuotantoon, kun hiilihydraatteja ei ole tarpeeksi saatavilla.

– Oli todella vaikeaa olla syömättä mitään koko päivänä, nähdä kaikki herkulliset ruoat ja tietää, että minun pitää odottaa vielä 24 tuntia, ennen kuin saatoin taas syödä.

Phil kertoo, että kahdeksan päivää oli pisin aika, jonka hän oli ilman ruokaa. Käärmemehu oli tuolloin hänen ainoa ravintonsa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Olen melko hoikka nyt. Sen vuoksi syön yhden pienen hiilihydraatittoman aterian päivässä. Mikäli ateria oli isompi kuin aioin syödä, paastoan taas 48 tuntia pitääkseni painon kurissa.

Asiantuntijat tyrmäävät koko touhun

Saksalaismies on vaikuttunut ruokavalion toimivuudesta, mutta asiantuntijat eivät ole samaa mieltä. Ravintofysiologi Ruth Tongue suosittelee ehdottomasti välttämään kyseistä dieettiä.

– Se kuulostaa äärimmäisen vaaralliselta. Parhaimmassa tapauksessa olosi on hirveä, pahimmassa tapauksessa dieetistä voi seurata vakavia terveysongelmia, Tongue kertoo Metro-lehdelle.

Tonguen mukaan asiantuntijaraati selvittää parhaillaan, perustuvatko dieetin hyödyt missään määrin, edes lyhyellä tähtäimellä, tieteeseen.

– Tiedämme, että sokeritasot putoavat radikaalisti, kun emme syö. Energianpuutteen seurauksena emme pysty keskittymään ja mieliala laskee.

– Lisäksi ”epäolennaiset” toiminnot, kuten hedelmällisyys, menevät pois toiminnasta, kun kroppa yrittää säästää energiaa. Lasta yrittävän ei missään nimessä kannata paastota.

"Ei kuulosta hauskalta"

Tongue jatkaa, että on muitakin haittavaikutuksia. Ensinnäkin jos menee nukkumaan nälkäisenä, se vaikuttaa unensaantiin.

– Epsom-suolan ja ruokasoodan yhdistelmä saa aikaan sen, että istut vessanpöntöllä silloin, kun sinun pitäisi nauttia jouluateriasta. Se ei kuulosta minusta kovinkaan hauskalta.

Epäileväinen on myös ravintofysiologi Matt Durkin.

– Vaikka painonhallintaa edesauttaisikin se, että on syömättä monta päivää, yli 48 tunnin paasto ei ole hyvä idea, hän toteaa Metro-lehdelle.

Durkinin mukaan tähän on useita syitä. Ensinnäkin ravinnon puute johtaa liian vähäiseen energiasaantiin. Ihminen ei saa tällöin kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

– Se vaikuttaa todennäköisesti epäedullisesti vastustuskykyyn ja aineenvaihduntaan, kuten myös muuhun normaaliin kehon toimintaan. Tällä dieetillä laihtuu varmasti, mutta silloin häviää merkittävästi lihasmassaa, sillä dieetti ei tuo yhtään proteiinia eikä siten olennaisen tärkeitä aminohappoja.

Durkin jatkaa, että dieetti hidastaa aineenvaihduntaa. Lisäksi se tekee vaikeammaksi pysyä pitkällä tähtäimellä normaalissa painossa.

Tunnepuolen vaikutukset?

Fyysiset tekijät eivät ole asiantuntijoiden ainoa huolenaihe. Pitkäaikainen paasto voi aiheuttaa myös vaikutuksia tunnepuolella.

– Koska tämä dieetti on hyvin äärimmäinen, se johtaa todennäköisesti huonoon suhteeseen ruokaa kohtaan, Durkin kertoo.

– Ruoan ei pitäisi olla vältettävä asia vaan olennainen tekijä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Se on jotain, joka ravitsee kehoa ja mieltä.

Jokaista uutta dieettiä pitäisikin tarkastella kriittisesti, etenkin tällaisia äärimmäisyyksiin vietyjä. Jos haluaa pudottaa painoa tehokkaasti ja pysyvästi, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan lääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja