Lähdössä matkalle? Lentoemännät listasivat hyvinvointia edistävät vinkit reissaajalle

Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta 7:39
KATSO MYÖS: Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta

Fashionista on koonnut kuusi lentoemäntien suosimaa hyvinvointia edistävää vinkkiä lentomatkustajille.

Matkustamohenkilökunta hoitaa kaiken lennon aikana aina turvallisuusdemonstraatiosta välipala- ja virvoketarjoiluihin. Lennolla vietettyjen työtuntien lisäksi henkilökunnan työ vaatii jatkuvaa aikavyöhykkeiltä toiselle hyppimistä ja viime hetken aikataulumuutoksia. Ei myöskään sovi unohtaa, että lentoemännät ja stuertit viettää suurimman osan työpäivistään yläilmoissa lentokoneen matkustamon kuivassa ja paineistetussa ilmassa seisten.

Onkin turvallista olettaa, että lentoemännät tietävät yhden, jos toisenkin asian matkustajalle hyödyllisen vinkin liittyen hyvinvointiin ja kauneuteen.

Fashionista haastatteli useiden lentoyhtiöiden nykyisiä ja entisiä lentoemäntiä ja stuertteja. Haastattelujen pohjalta on koottu kuusi hyödyllistä hyvinvointia ja kauneutta edistävää vinkkiä lentomatkustajille. 

Kosteutus

Fashionistan haastattelema Andrea on toiminut lentoemäntänä jo lähes vuosikymmenen ajan. Hän suosittelee juomaan ainakin kaksi desilitraa vettä jokaista yläilmoissa vietettyä tuntia kohden. Se on yksi tärkeimmistä ja ensimmäisistä ohjeista, jonka hän aikoinaan sai vanhemmilta kollegoiltaan.

Joskus sitä tekee mieluummin mieli sokeripitoista limonadia. En kuitenkaan suosittele sellaista, stuerttina toimiva Ryan puolestaan ohjeistaa.

Jos veden maku ei miellytä, kannattaa veteen sekoittaa makua antavia tippoja.

Yli 30 vuotta lentoemäntänä työskennellyt Rene yhtyy kollegoidensa mietteisiin.

Matkustamon ilma on todella kuivattavaa. Aikoinaan aloittaessani lentoemäntänä ihoni kompensoi muuttumalla öljyiseksi ja rasvaiseksi. Nyt, kun olen 55 ja ihoni sekä hiukseni ovat aiempaa kuivemmat, panostan nykyisin entistä enemmän kosteutukseen, Rene kertoo.

Pitäydy rutiineissa

Lentoemännät tekevät työtä, jossa aikataulut elävät jatkuvasti. Kutsu työvuoroon voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Arjen rutiineista on vaikea pitää kiinni, kun on jatkuvasti matkalla. 

Olen aina varautunut odottamattomaan. Päivittäisten rutiinien pitäminen on oikeastaan ainoa asia, joka on omassa kontrollissani tässä ammatissani. Niiden ylläpitäminen antaa minulle henkistä vakautta ja tasapainoa, Delta Airlinesin lentoemäntä LaTanya kertoo.

Rankan työpäivän jälkeen hotellille saavuttaessa kasvojen pesu ja syöminen voivat olla viimeinen asia, mitä jaksaisi enää tehdä. Sen takia omista rutiineista kiinnipitäminen matkustettaessa vaatii kovaa itsekuria. 

Seitsemän vuotta American Airlinesilla työskennelleelle Rebekahille rutiineista kiinnipitäminen näkyy ihonhoidossa. 

Pitkän matkan lennoilla käytän kuuden tunnin kohdalla matkustajana aina kosteuttavia kasvomaskeja. Ei ketään kiinnosta, että käytät sellaista. Turha tuntea oloa itsetietoiseksi, Rebekah vinkkaa.

Jos Rebekah on työvuorossa, eikä voi pestä meikkiä kasvoiltaan pois, käyttää hän kasvomaskin sijaan kosteuttavia kasvosuihkeita. Kosteutuksen lisäksi kasvosuihkeet virkistävät oloa. Yläilmoissa on hyvä myös käyttää aurinkosuojaa. 

Pese hiukset ja päänahka lennon jälkeen 

Moni haluaa usein lähteä lomamatkalle puhtailla hiuksilla. Lennon jälkeen on kuitenkin hyvä pestä matkustamisen pölyt ja lika pois. Hiukset ja päänahka kannattaa pestä laadukkaalla shampoolla ja käyttää omille hiuksille sopivia hoitotuotteita.

Kuivassa matkustamossa vietetty aika voi kuivattaa erityisesti päänahkaa. Kuiva päänahka voi näkyä hilseilynä ja hiusten kasvun ongelmina ja ärsytyksenä päänahassa. 

Älä unohda jalkojasi

Lentoemännät viettävät suurimman osan työajastaan jaloillaan. Sen takia jalkojen terveydenhoito on ensiarvoisen tärkeää.

Lennolle kannattaa sujauttaa jalkoihin lentosukat ja perillä kohteessa kannattaa jalkoihin pesun jälkeen levittää kosteuttavaa jalkarasvaa hierovin liikkein. 

Hiuksia suojaavat kampaukset

Lentokoneen matkustamon kuiva ilma kuivattaa hiuksia. Sen takia kutreja kannattaa suojata kuivattavaa vaikutusta vastaan hiuksia suojaavilla kampauksilla.

Viisi vuotta lentoemäntänä toiminut Cecilia ei koskaan pidä hiuksiaan auki lennolla.

Hiukseni eivät töissä juuri kärsi, koska pidän ne aina kiinni, esimerkiksi letillä, hän kertoo.

Hiustensa kunnosta tarkka oleva reissaaja pakkaa matkalle mukaan myös silkkisen tyynyliinan. Hotellien kosteutta imevät puuvillaiset tyynyliinat voivat aiheuttaa hiusten pörröisyyttä ja karheutta. 

Valmista eväät etukäteen, jos vain voit 

Lennolla ei aina ole mahdollista tarjoilla terveellisintä mahdollista ruokaa. Lentokentillä ravintoloiden ja kahviloiden valikoima taas keskittyy useimmiten helppoon pikaruokaan.

Valmistan eväät valmiiksi aina kun voin. Näin voin tehdä terveellisempiä valintoja ja tarkkailla vedensaantiani, jotka molemmat vaikuttavat ihoni ja hiusteni hyvinvointiin, LaTanya kertoo. 

Matkalla voi olla vaikea pitää yllä terveellisiä ruokailutottumuksia. Seuraukset voivat tuntua lennolla vatsassa ja suolessa ikävästi. Omaa vatsan ja suoliston terveyttä voi edistää ottamalla lisäravinteita ja probiootteja, jotka ylläpitävät terveyttä.

Jos lennolla on herkkä vilustumaan, kannattaa ennen matkaa keskittyä vahvistamaan omaa vastustuskykyä C-vitamiinilla. 

Lähde: Fashionista

Lue myös:

    Uusimmat