Lähde luontoon lasten kanssa – nappaa vinkit onnistuneeseen retkeilyyn

Luontosuhde ei ole kaikille kaupunkilaislapsille yhtä selvä kuin aiemmilla sukupolvilla. Myös urbaaneilla vanhemmilla on epäluuloja ja jopa pelkoja hoitamatonta luontoa kohtaan, jotka he välittävät myös seuraavalle sukupolvelle, Yousport.fi-sivusto kertoo.

Epävarmuus tekee hämähäkeistä pelottavia kirkumista aiheuttavia petoja sen sijaan, että ihasteltaisiin niiden erittäin hienosti kudottuja verkkoja tai mietittäisiin hämähäkkien hyödyllisyyttä hyönteisten pyytäjinä.

Retken luontoon lapsen kanssa ei tarvitse, eikä ensimmäisellä kerralla kannatakaan olla, suuren mittakaavan suoritus. Ensimmäiset retket voivat suuntautua lähimetsiin, siellä on varsinkin pienimmille ihmeteltävää pitkäksikin ajaksi, jos vanhemmilla on intoa nostaa luonnon yksityiskohtia esille.

Viisi vinkkiä retkelle lasten kanssa

1. Oikeat eväät. Muutaman vuoden takainen mainoslause ”kylläinen maha ei mökötä” pitää erityisen hyvin paikkansa lasten kanssa. Yhdessä suunnitelluilla eväillä saa myös lasta motivoitua tsemppaamaan hankalien hetkien yli. Välipaloilla saa lisäaikaa varsinaisen retkiruuan valmistamiseen.

2. Oikeat varusteet. Lapset reagoivat voimakkaasti kelien vaihteluihin. Lämpimällä säällä liki kaikki vaatteet lähtevät päältä ja kylmällä mikään ei tunnu riittävän. Lisäksi ”hupsis” saattaa kuulua useammankin kerran päivän aikana. Lasten kanssa pari lisävaatetta ”varmuuden varalle” on oikein perusteltua.

3. Lapsen tahtiin. Luonnossa on, vaikka purojen kohdalla, paljon ihmeteltävää ja kokeiltavaa. Toisaalta metsäpolku voi innostaa juoksemaan pidemmänkin matkan. Tarkkaa aikataulua kannattaa välttää, jotta lapsi saa innostua luonnosta omaan tahtiin.

4. Lapsi mukaan kaikkeen tekemiseen. Teltan pystytys, ruuan valmistaminen tai vaikka nuotion sytyttäminen ovat asioita, joista lapsi helposti pidetään poissa. Juuri näiden haasteellisten asioiden tekeminen yhdessä ovat niitä, joista lapset retket muistavat. Yhdessä tekemisestä.

5. Luonnon kunnioittaminen. Aikuisen esimerkillä lapsi oppii roskattoman retkeilyn.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Yousport.fin kanssa.

Lue lisää aiheesta Yousport.fin sivuilta.

***

Lue myös:

    Uusimmat