Lääkärit varoittivat vauvoja surmanneesta hoitajasta – johto pelkäsi mainehaittaa ja antoi naisen jatkaa töitä

33-vuotias Lucy Letby tuomittiin eilen Britanniassa seitsemän vauvan murhasta ja lisäksi kuudesta vastasyntyneen murhanyrityksestä. Hän piikitti vauvoihin ilmaa ja insuliinia sekä juotti heille väkisin maitoa.

Countess of Chester -sairaalan johto odotti ensimmäisen epäilyksen herättyä peräti kaksi vuotta ennen kuin se ilmoitti poliisille, että vauvojen kuolemat saattavat liittyä rikokseen, kertoo The Guardian. Myös BBC kertoo saaneensa selville, että lääkäreiden huolenaiheita ei otettu vakavasti.

Guardianin omien selvitysten mukaan johtajat olivat pelänneet mahdollista mainehaittaa, jos asia vuotaa julkisuuteen. Sairaalan johto myös pakotti Lucy Letbyn kollegat pyytämään epäilyjään anteeksi häneltä.

Lucy Letby surmasi vauvat vuosina 2015 ja 2016 ollessaan töissä sairaalan vastasyntyneiden osastolla. Letby tuomittiin syylliseksi eilen. Varsinainen rangaistus kerrotaan hänelle oikeudessa Manchesterissa maanantaina.

Mainehaittaa pelättiin

Vanhemmat lääkärit olivat kertoneet kuukausien ajan sairaalan johdolle epäilevänsä, että hoitajalla saattaa olla jotakin tekemistä kuolemien kanssa, sillä hän oli aina paikalla, kun vauvoja kuoli. Tämän jälkeen Letby sai työskennellä vielä noin vuoden vastasyntyneiden osastolla ennen kuin sairaala käynnisti oman sisäisen tutkintansa, ja Letby siirrettiin syrjään heinäkuussa 2016. 

Sairaalan johto odotti sen jälkeen vielä lähes vuoden ennen kuin se kertoi epäilyistä poliisille, kertoo The Guardian.

Lääkärit kertoivat yhden sairaalan johtajista sanoneen, että sairaalan maine kärsii, jos asiasta ilmoitetaan poliisille, eikä johtaja myöskään halunnut, että vastasyntyneiden osasto muuttuu rikospaikaksi.

Sairaalan sisäisten tutkimusten jälkeen yksi sairaalan johtajista kertoi keskustelleensa tuntikausia sekä Letbyn että tämän isän kanssa ja olevansa vakuuttunut, että Letby ei ole syyllistynyt rikokseen. Lääkäreille kerrottiin myös, että naisen vanhemmat olivat uhanneet tehdä heistä kantelun julkisen sairaanhoidon viranomaisille sen jälkeen, kun Letby oli siirretty pois vastasyntyneiden osastolta.

Tämän jälkeen sairaalan johtaja pakotti epäilyistään kertoneet lääkärit kirjoittamaan Letbylle anteeksipyyntökirjeen.

Guardian kertoo erityisesti kahden johtajan, Tony Chambersin ja Alison Kellyn, väheksyneen lääkäreiden epäilyjä. Molemmat ovat sittemmin siirtyneet toiseen sairaalaan töihin. He ovat sanoneet, etteivät voi kommentoida tapausta oikeudenkäynnin aikana.

Lue myös:

    Uusimmat