Lääkärit: Koskelan murhasta syytetyt nuoret ymmärsivät tekonsa merkityksen

Näin Uutisaamussa luonnehdittiin Koskelan väkivallanteon uhria 2:13
"Ei olisi ikinä tehnyt itse pahaa kellekään." Näin Uutisaamussa luonnehdittiin Koskelan väkivallanteon uhria.

Mielentilatutkimuksen mukaan Koskelan murhasta syytetyt kolme nuorta olivat täydessä ymmärryksessä eli ymmärsivät tekonsa.

Tieto selvisi, kun jutun oikeudenkäynti jatkui Helsingin käräjäoikeudessa. Laamanni Tuomas Nurmi ilmoitti syytettyjen olleen THL:n lausunnon mukaan tekoaikaan syyntakeisia. Tutkimusten tuloksia puitiin salissa suljetuin ovin.

Tuomioistuin ei vielä tänään anna ratkaisuaan, vaan se tulee myöhemmin.

Välipäätös

Henkirikos tapahtui Helsingin Koskelassa viime vuoden lopulla, 4. joulukuuta. Oikeus totesi maaliskuussa 2021 antamassaan välipäätöksessä selvitetyksi, että kaksi vastaajaa oli kohdistanut uhriin väkivaltaa pääasiassa lyömällä ja potkimalla häntä useita kertoja. Väkivalta jatkui, vaikka uhri makasi maassa.

Toinen heistä löi uhria myös metalliputkella ja pudottautui kahdesti hänen päälleen.

Kolmas nuorukaisista oli oikeuden mukaan lyönyt asianomistajaa kaksi kertaa nyrkillä kasvoihin ja osallistunut uhrin kantamiseen toiselta tekopaikalta kolmannelle paikalle.

Oikeus määräsi kolmikon tuolloin maaliskuussa mielentilatutkimukseen. Tässä vaiheessa tuomioistuin ei vielä ottanut kantaa rikosnimikkeisiin.

Murhasyyte

Syyttäjä vaatii kolmelle tekoaikaan 15-16 -vuotiaalle pojalle rangaistusta muun muassa nuorena henkilönä tehdystä murhasta.

Syytetyt ovat kiistäneet murhan, mutta myöntäneet väkivallan vähäisempinä rikoksina. Teon motiivi ei ole selvinnyt.

Kaikki kolme ovat olleet vangittuna.

Mielentilatutkimus

Nuorilla mielentilatutkimus on perusteellinen arvio ihmisen kehityksestä. Lääkärit selvittävät henkilön mielenterveyden, elämäntarina ja sosiaalisen kontekstin.

Tietoa käytetään sen päättelemiseen, onko henkilö rikoksen tehdessään kärsinyt niin vakavasta häiriöstä, ettei hän olisi kyennyt ymmärtämään tekonsa rikoksellista luonnetta.

Nuori voidaan todeta syyntakeettomaksi, jos hänellä todetaan mielisairaus tai esimerkiksi älyllinen kehitysvamma, joka on alentanut hänen kykyään ymmärtää, mitä hän on tekemässä.

Syyntakeettomaksi todetut päätyvät mielisairaalaan hoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat