Lääkäri varoittaa: Uuden kivun syy aina selvitettävä

Kivun oikeanlaisen hoidon kannalta on tärkeää tietää, mistä kipu johtuu, kertoi HYKS:n Kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä.

Kipu on aisti- ja tunnekokemus, joka liittyy kudosvaurioon. Akuutti kipu on varoitusmerkki siitä, että jonkinlainen vaurio uhkaa kehoa.

– On tärkeää tietää, mistä kipu johtuu ja hoitaa sitä sen mukaan. Kipua ei pidä sietää, mutta kun puhutaan pitkäaikaisesta kivusta, liiallinen kivun kuunteleminen voi huonontaa toimintakykyä ja pärjäämistä elämässä, kertoi ylilääkäri Katri Hamunen HYKS:n Kipuklinikalta.

– Uuden kivun syy pitää aina selvittää ja hoitaa asianmukaisesti. Muuten on riski, että kipu kroonistuu. Akuuttia kipua on helpompaa hoitaa.

Hamusen mukaan akuutti kipu voi aiheuttaa elimistössä monia muutoksia, kuten pulssin ja verenpaineen nousua. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen kipu voi aiheuttaa jopa komplikaatioita.

Miten kipua sitten hoidetaan?

Hamunen kertoo, että kipua voi hoitaa niin lääkkeillä, fysioterapialla kuin psykologisillakin menetelmillä. 

– Rentoutuminen on yksi tapa, koska ahdistus voimistaa kipua. Yksinkertaisimmillaan rentoutumisessa on kyse hengityksen tasoittamisesta.

Millaista kipua kannattaa lääkitä itse, ja miten paljon särkylääkkeitä voi syödä turvallisesti? Katso Terve aamu -lähetys videolta. 

Terveen aamun teemana kipu 6:50

Lue myös:

    Uusimmat