Lääkäri: Näin ehkäiset ja hoidat hiivatulehdusta

Emättimen hiivatulehdus tuntuu epämiellyttävältä. Sen ehkäisyssä kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi hygieniatottumuksiin, yleisiin elämäntapoihin ja vaatevalintoihin.

– Emättimen hiivatulehdus on tavallisin gynekologinen tulehdus. Se ilmenee usein kutinana, kirvelynä tai poltteluna ulkosynnyttimissä, valkovuotona emättimestä tai molempina, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjatta Huttunen sanoo.

Tulehduksen aiheuttaa elimistön normaaliflooraan kuuluva Candida albicans -niminen hiivasieni, joka tietynlaisissa olosuhteissa lisääntyy ylenmääräisesti.

– Mahdollisia sisäisiä syitä hiivatulehdukselle ovat laajakirjoiset antibiootit. Ne vievät pois emättimen normaaleja suojabakteereja, jolloin ”kiltitkin” hiivat pääsevät tekemään tulehdusta. Diabeetikoilla hiivatulehdus on muita tavallisempi. Ulkoisia syitä voivat olla pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö, liika peseminen sekä liian tiukkoihin vaatteisiin tai stringeihin pukeutuminen.

– Varsinkin liika pesu tahtoo nykyään olla se ongelma. Herkille limakalvoille ei kannata laittaa mitään ylimääräistä. En suosittelisi pesemään alapäätä saippualla, usein pelkkä rasvapesu riittää.

Jos ongelmana ovat pikkuhousunsuojat tai vaatetus, nukkuminen ilman alusvaatteita kannattaa.

– Tuuletus on aina hyvä asia. Talvisaikaan Suomessa pitää yleensä pukeutua lämpimänä pysyäkseen niin, että limakalvot eivät ilmastoidu.

Hormonihoidoista tai yhdynnästä?

Eräät hiivatulehduksen mahdolliset aiheuttajat ovat lähinnä teoreettisia.

– Vaihdevuosien jälkeen oman munasarjan estrogeenituotanto hiipuu pois. Tällöin limakalvot ohenevat. Vaikka vaihdevuosien jälkeen annettu estrogeenilääkitys voi teoriassa aiheuttaa hiivatulehduksen, käytännössä se on hyvin harvinaista. Yleensä estrogeenihoito pikemminkin vahvistaa limakalvoa ja suojabakteerikantaa siten vähentäen tulehduksia, Huttunen sanoo.

Mahdollisuus saada hiivatulehdus yhdynnässä on harvinainen.

– Hiivatulehduksen aiheuttaja on naisen omasta elimistöstä. Miehelläkin voi totta kai olla hiivatulehdus, mutta heillä hiiva voi sijaita vain pienellä alueella esinahan alla. Miehet eivät yleensä saakaan hiivatulehdusta yhdynnässä, vaikka naisella olisi äkäinenkin tulehdus.

– Jos hiivatulehdukset tuntuvat yhdyntöjen jälkeen provosoituvan, tulehdus on ehkä jo ollut alkamassa tai paranemassa, mutta yhdyntä on ärsyttänyt limakalvoja.

Kaikki kutina ei ole hiivaa

Hiivatulehdus on niin yleinen vaiva, ettei ole mitenkään ihmeellistä, jos sen saa ilman erityistä syytäkin pari kertaa vuodessa.

– Yleensä vaiva on ohimenevä, mutta joillakin tulehdukset voivat toistua. Monella saattaa tulla elämässä eteen jakso, jolloin hiivatulehduksia on hyvin paljon.

– Jos hiivatulehdus on oireiltaan tyypillinen ja se on diagnosoitu aikaisemmin lääkärin vastaanotolla tai näytteellä, käsikauppalääkkeet riittävät hoidoksi. Jos oireita on ensimmäistä kertaa, lääkärillä on hyvä käydä.

Lääkärin kirjoittamat reseptit ovat osittain samoja kuin itsehoitolääkkeetkin, mutta niitä kirjoitetaan pidempiä kuureja ja joskus estolääkityksen tapaan.

– Lääkärin tärkein tehtävä on erotusdiagnostiikassa. Kaikki kutinat eivät ole hiivoja, joten on selvitettävä, onko vaivaan jokin muu syy. Vaihdevuosien jälkeen tulevan emätintulehduksen syynä on esimerkiksi usein bakteerivaginoosi eli omien bakteerien sekatulehdus eikä hiiva.

– Hiivan kaltaisia oireita voi tulla myös herpeksen tai tietyntyyppisten ihottumien, kuten valkojäkälän, takia.

Nopeasti hoidettavissa

Oikealla lääkityksellä hiivatulehdus helpottaa merkittävästi muutamassa päivässä. Viikossa oireet yleensä häviävät.

– Lieväoireisena tulehdus voi kuitenkin olla päällä viikkojakin. Jos esimerkiksi sekä emättimessä että ulkosynnyttimissä olevaa hiivatulehdusta hoidetaan vain voitelemalla ulkosynnyttimiä, emättimessä tulehdus saattaa jatkua jopa kuukausia, Huttunen sanoo.

– Toisaalta joka ikiseen kutinaan ei kannata käyttää suun kautta otettavaa hiivalääkettä, sillä se vaikuttaa koko elimistöön. Kun tulehdus on paikallinen, niin olisi parempi, että myös hoito on paikallinen.

Kun itsestään pitää yleisesti ottaen hyvää huolta, hiivatulehduskin tullee vieraaksi entistä harvemmin.

– Hyvä vastustuskyky pitää hiivan paremmin poissa, Huttunen toteaa.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat