Kohtutulehdus ei parane itsestään, ja se on tärkeää hoitaa hyvin.
Kohtutulehdus on kohdun ja sen sivuelinten tulehdus. Sitä kutsutaan myös sisäsynnytintulehdukseksi ja munasarjatulehdukseksi.
Tulehdus syntyy, kun vääriä bakteereita pääsee kohdun limakalvolle, kertoo Mehiläinen. Mukana voi olla useita erilaisia bakteereja, ja noin puolessa tapauksista taudinaiheuttajaa ei saada selville. Tulehdusta aiheuttavat myös klamydia ja tippuri.
Tauti on harvinainen ennen seksielämän alkamista ja vaihdevuosien jälkeen.
Lue myös: 46 suomalaista saa klamydian joka päivä – oikeasti tilanne on vielä rajumpi
Millaisia ovat kohtutulehduksen oireet?
Kohtutulehduksen tavallisia oireita ovat alavatsakipu, joka pahenee tärinän aikana, pahanhajuinen, verensekainen vuoto ja kuume. Tulehdus voi olla myös kuumeeton. Toisinaan esiintyy kirvelyä virtsaamisen aikana.
Oireet alkavat usein kuukautisten jälkeen, kertoo Terveyskirjasto.
Tauti ei parane itsekseen, ja hoitamattomana tulehdus voi levitä ja aiheuttaa vakavan infektion.
MTV Uutisten uusi vodcast Diagnoosina nainen pureutuu lääketieteen sukupuolivinoumaan suomalaisten naisten kokemustarinoiden kautta.
Miten kohtutulehdus hoidetaan?
Kohtutulehdus todetaan gynekologin vastaanotolla. Hoitona toimii yleensä suun kautta otettava antibiootti, vaikeissa tapauksissa suonensisäinen antibiootti. Kuuri kestää yleensä kaksi viikkoa.
Sairaalahoitoa tarvitaan, jos kuume on korkea, on epäselvää, onko kyseessä kohtutulehdus, tai jos tulehdus on nuorella, synnyttämättömällä naisella. Mikäli tauti on aiheuttanut märkäpesäkkeitä, se tulee hoitaa sairaalassa ja märkä poistetaan leikkaushoidolla. Toisinaan ehkäisykierukka täytyy poistaa.
Akuutista kohtutulehduksesta toipuu yleensä hyvin. Jos tauti pitkittyy tai hoidetaan huonosti, se voi jälkiongelmina aiheuttaa kroonisia alavatsakipuja, lapsettomuutta ja kohdunulkoisia raskauksia.
Lue myös:
Naiset sairastavat miehiä enemmän ja se maksaa maailmalle biljoonia – tässä syy
"En voinut olla ilman vaippaa" – Millan endometrioosi saatiin kuriin vasta kohdunpoistolla
Vakavalla naisten vaivalla yhteys työttömyyteen ja itsemurhiin – eikä ratkea "suklaata syömällä"
Katso myös: Tällaisia ovat oireet, joista gynekologi puhuisi jo 16-vuotiaille
8:37Vieraana gynekologi Maija Kajan. Miten usein gynekologilla täytyisi käydä, miksi se ei ole Kajanista kaikkein oleellisinta?
Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto